Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Milletvekili Sümer'den Asgari ücret tepkisi...

Milletvekili Sümer

Milletvekili Sümer'den Asgari ücret tepkisi...

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, 2020 için belirlenen asgari ücretin yillik enflasyonun altinda kaldigini belirterek “Yandas sirketleri kamu bankalariyla kurtarmaya çalisan, sonu belirsiz ‘çilgin projeler’ için milyarlarca TL’yi gözden çikaran iktidar, asgari ücretlinin sesini duymamistir” dedi.
Sümer, yaptigi yazili açiklamada Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafindan asgari ücrete, yüzde 15.03 artis yapilarak 2020 için brüt 2 bin 943, net 2 bin 324 TL olarak belirlendigini animsatti.
Isçiye aylik 314 TL, günlük sadece 10 TL’lik bir zam reva görüldügünü kaydeden Sümer, “Daha önce de dile getirdigimiz gibi ekonomik krize karsi öncelikle korunmasi gereken kesim asgari ücretlilerdir. Yandas sirketleri kamu bankalariyla kurtarmaya çalisan, sonu belirsiz ‘çilgin projeler’ için milyarlarca TL’yi gözden çikaran iktidar, asgari ücretlinin sesini duymamistir” dedi.

YILLIK ENFLASYONUN ALTINDA

Sümer, Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakani Zehra Zümrüt Selçuk’un, “Isçimizi enflasyona ezdirmeyecegimize dair sözümüzü tutmus olduk' sözlerin gerçegi yansitmadigini dile getirerek söyle devam etti:
“Alim gücünü ölçen temel enflasyon verisi aydan aya yükselen fiyatlara göre degil 12 aylik ortalamalara göre belirlenir. Bir önceki Kasim ayina göre enflasyon yüzde 10,6 artmasina karsin 12 aylik artis orani yüzde 15,9 olarak gerçeklesmistir. Nitekim devlet, kendi gelirleri için yüksek ortalama enflasyonu, yurttasin gelirini belirlerken düsük olan aydan aya enflasyonu dikkate almistir.

JEST YAPILMASAYDI NE OLURDU?

‘Jest yapacagiz’ denilerek isçilerin ve kamuoyunun tepkisi frenlenmek istenmis ancak enflasyonun bile altina zam yapilmistir. Jest yapilmasaydi ne olurdu diye sormadan edemiyoruz.
Asgari ücretin açlik siniri olan 2 bin 600 TL’nin üzerinde olmasi, asgari ücretten verginin kaldirilmasi talebini yineliyorum. CHP olarak isçinin, emekçinin yaninda olmayi sürdürecegiz.”

 



  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 25.4 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı