Tarih: 21.08.2019 19:50

Mısırda buruk hasat...

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'nin 6 milyon tona yaklasan misir üretiminin yaklasik yüzde 15'ini karsilayan Adana'da sari altin olarak adlandirilan misirin hasadi basladi. Kentte Ocak ile Nisan aylari arasinda yagan asiri yagmur nedeniyle misirda rekoltenin düsük olmasi bekleniyor. Yüregir Ovasinda misir eken üreticiler hasada basladi. Yerdelen Mahallesi'nde gerçeklesen hasatta, Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, rekoltenin düstügünü belirtti.

Geçen Ocak ayinda Adana'ya yagisin çok düsmesinin Subat ve Mart ayinda ekimi yapilacak misirlarin geç ekilmesine neden oldugunu kaydeden Dogan, hasadin normalden 2 hafta daha geç baslanildigini ifade etti. Türkiye'de 5 milyon 919 bin dönüm, Adana'da ise 739 bin 429 dönüm alanda misir ekildigini ancak Adana'da rekoltenin düsük oldugunu belirten Dogan,'Rekolte bu yil biraz düsük. Bu tarladan geçen yil bin 500 kilogram rekolte alinirken, bu yil bin 300 kilogram anca ürün alinabilmekte. Yagistan dolayi geç ürün ekildiginden verimde düsüklük var. Bu yil bazi yerlerde yüzde 20 rekolte düsüklügü var. Haftaya rekolte tam belli olacak' ifadelerini kullandi.

Ton basina bin 210 lira

Tarim ve Orman Bakanligi'nin misir fiyatlarini geçmis yillara göre erken açikladiklarini hatirlatan Dogan, bin 150 lira olarak belirlenen fiyattan memnun olduklarini anlatti. Dogan, sunlari kaydetti:

'Bu yil fiyatlar geçen yila oranlar yüzde 21 oraninda arttirildi. Destek ise ton basina 60 lira oldu. Çiftçinin eline geçen para ton basina bin 210 lira. Bu parada ne az ne çok. Çiftçiyi sevindirdi. Çiftçimiz ürününü gönül rahatligiyla lisansli depolara dökebilir. Ürünleri tamamen devlet güvencesi altindadir. Çiftçimiz ürününü oraya döktügünde üretim ile ilgili finans kaynagi olusturuyor.'

 

2 milyon ton misir açigi

Misirda ekim alaninin çiftçilerin pamuk ve narenciye üretimine yöneldigi için azaldigini aktaran Yüregir Ziraat Odasi Baskani Dogan, 'Adana'da ve Türkiye genelinde ekim alanlari azaldi. Adana'da 2016'dan bugüne kadar yüzde 30'a yakin ekim alani azaldi. Adana'da pamuk ve narenciyenin üretim alani arttigi için misir üretim alani azaldi. Misirda Türkiye'nin ihtiyaci 8 milyon ton üzerinde ama biz 6 milyon ton ürün bekliyoruz. 2 milyon ton üzerinde ürün açigimiz var' dedi.

 

Aniz yakmayin uyarasi

Öte yandan, Mehmet Akin Dogan, misir hasadindan sonra aniz yakan sorumsuz çiftçilere uyarilarda bulunarak, 'Çiftçi, büyük traktör ve ekipmanlari olmadigi için aniz yakmaya basvuruyor. Aniz yakan gelecegini yakar. Hiç kimse aniz yakmasin. Topragimizin ömrünü kisaltmayalim. Aniz yakip kimseyi rahatsiz etmeyelim' diye konustu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —