Misis’te 10 Bin Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Misis’te 10 Bin Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

ÖLÜMSÜZLÜK ŞEHRİ MİSİS’ PROJESİ BAHAR KAZILARI BAŞLADI

ÖLÜMSÜZLÜK SEHRI MISIS’ PROJESI BAHAR KAZILARI BASLADI

Yüregir Belediyesi’nin ‘Ölümsüzlük Sehir Misis’ projesi ile Misis’te 10 bin yillik tarih gün yüzüne çikiyor. Adana’nin tanitimina büyük katki saglayacak proje kapsaminda 2022 yili bahar dönemi Antik Höyük Kazilari basladi.

Tarihi milattan öncesine dayanan, üzerinde sayisiz medeniyetlerin kuruldugu, kralliklarin, derebeyliklerin, padisahliklarin hüküm sürdügü ve halk efsanelerinde bahsi geçen ünlü Lokman Hekim’in bu topraklarda buldugu ‘Ölümsüzlük ilacini’ köprüsünden geçerken Ceyhan Nehri’ne düsürdügü antik sehir Misis, dünyaca taninacak.

MISIS DÜNYA KÜLTÜREL MIRASINA DAHIL OLACAK

Antik Misis Kenti’ni dünyaya tanitmak için süren kazi ve çalismalara göreve geldigi günden bu yana büyük destek veren Yüregir Belediye Baskani Fatih Mehmet Kocaispir, “Misis Adana’mizin kültürel anlamda yeni gözdesi, cazibe merkezi olacak. Kazilar tamamlandiginda ortaya çikan tarihi eserler ve restorasyonlarla birlikte Misis Ölümsüzlük Sehri, dünya kültürel mirasina dahil olacak. Türkiye ve dünya yeni bir kültürel miras kazanirken, Misis tüm dünyadan ilgi gören bir destinasyon olacak” dedi.

 

KAZILAR UZMAN EKIPLER DENETIMINDE YAPILIYOR

Kazi çalismalari hakkinda bilgi veren Baskan Kocaispir, “Misis’te arkeolojik kazilar 2012 yilindan bu yana Yüregir Belediyesi koordinatörlügünde Adana Arkeoloji Müzesi baskanliginda, Roma Italyan Uluslararasi Arastirma Merkezi ve Pisa Üniversitesi isbirliginde devam ediyor. Italya Roma Ulusal Arastirma Konseyi Baskani Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata, Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri'nin yani sira restoratör, arkeolog, sanat tarihçisi, filolog, heykeltiras, ressam, topograf, fotograf sanatçisi ve üniversite ögrencilerinin katilimiyla baslayan bahar dönemi kazilarina bizde 40 isçimizle destek sagliyoruz.” diye konustu.

ÇIKAN ESERLER MÜZEDE SERGILENIYOR

Baskan Kocaispir, “Proje kapsaminda devam eden kazilarin yani sira kervansaray ve 2 adet su degirmeni restorasyonu tamamlandi. Islevsel degerini geçen zaman içerisinde yitiren ve bu nedenle yok olmaya yüz tutan su degirmenleri, özgün ve otantik yapisiyla restore edilerek toplum hayatina tekrar kazandirildi. Kazilardan çikarilan bütün parçalar da çok yönlü olarak arastirilip daha sonra Adana Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.” dedi.