Nennioğlu, 'Kabul etmiyoruz'

Nennioğlu,

Nennioğlu, 'Kabul etmiyoruz'

Saglik-sen Adana Subesi Baskani Bekir Nennioglu 'Aile Hekimligi Ödeme ve Sözlesme Yönetmeligi’nde yapilan düzenlemelerin iptal edilmeli ve Covid-19 salgini bitinceye kadar geri çekilerek çalisanlari geriye götüren maddeler yeniden revize edilerek uygulanmaya konulmasi gerekmektedir. ASM çalisanlarini mevcut haklarini kisitlama yönetmeligini bu hali ile kabul etmiyoruz.' Dedi.

Sendika binasinda aile hekimligi ödeme yönetmeligi ile açiklama yapan Baskan Bekir Nennioglu Aile hekimligi çalisanlari gerek anne bebek ölümlerinin azaltilmasi gerek bebeklik dönemi asilarindaki %98in üzerinde basarilari ile haklimizin sagligini, gelecegini güvence altina almaya devam ettigni ifade etti. Nennioglu açiklamasinda sunlari kaydetti.

Pandemi döneminde aile hekimligi çalisanlari kendilerine yeterince kisisel koruyucu malzeme verilmemesine ,ragmen polikliniklerini hiçbir sekilde kapatmadan, esnek çalisma sistemine dahil olmadan, mesleklerine olan sadakat nedeniyle büyük bir özveri ve fedakarlikla çalismislardir.
Bakanlik Bürokratlari tarafindan yaklasik Bes yildir çikarilacagi söylenen, her geçen yil hak kayiplarinin görmezden gelindigi gerçegine ragmen büyük bir beklentiyle vaadlerle hak kayiplarini giderecegi söylenen aile hekimligi ödeme ve sözlesme yönetmeligi 30.06.2021 tarihinde yayimlanmistir. Beklentiler fiyasko ile sonuçlanmistir.
Salgin döneminde saglik çalisanlarinin daha ne kadar motivasyonu düsürülebilir derken çikan yönetmelikle aile hekimligi çalisanlarinin akliyla alay edilmektedir. Yönetmelik degisikligi ile aile hekimligi çalisanlarinin statüsünü il saglik müdürlüklerine baglamis ve valiligi devre disi birakmistir. Aile hekimligi uygulamasinda is güvencesi bu yönetmelikle sona ermistir.
Zaten yillardir en büyük sikinti her il farkli aile hekimligi uygulamasi yapmaktaydi.
Bu yönetmelikle 81 ilde farkli keyfi uygulamalar olsun diye il saglik müdürlüklerine sözlesme feshi , açiga alma , sözlesme yenilememe gibi olaganüstü yetkiler verilmistir.
'Saglik bakanliginda çalisan Aile Hekimligi SAHA uygulamalarindan bir haber olan bazi bürokratlar, Bugüne kadar basarili bir sekilde yürütülen Aile Hekimligi uygulamalarini zora sokarak çalisanlarin tüm motivasyonu bitirecek bu yönetmeligi neye göre hazirladiklari bir muammadir.
Sivil toplum kuruluslarinin aile hekimligi Çalisanlarinin yararina kazanilan her dava için yeni yönetmelige madde ekleyerek hak kaybina neden olmuslardir.( Örnegin; Süt izni kullanan Aile Hekimi yada Aile Sagligi Çalisani yerine birini bulamaz ise iznini kullanamayaca Buda ASM de çalisanlar içinde iç barisi bozacak, çalisanlar bu izinlerini kullandiklarinda sözlü sidet veya sikayetlere maruz kalacaklardir)
Aile hekimligi çalisanlari son 6 ayda; 33 milyon Covid asisi yapmistir.
Biontech asilarinin da Aile sagligi merkezlerinde yapilmaya baslanmasiyla birlikte günde 600 bin kisiye yapilmis,
Aile hekimligi Çalisanlari Türkiye’nin bu illetten kurutulmasinin en büyük güvencesi olmustur.
Ancak aile hekimligi çalisanlari 10 yildir %50 gelir kaybi yasarken Saglik bakanligina yaptigimiz bütün itirazlara, basvurulara, görüsmelere ragmen hatta 2015 de bizzat o dönemde Saglik bakanimiz sayin Prof. Dr.Recep Akdag’in da kabul ettigi kayip dahi yerine konulmazken;
Son çikan yönetmelikte kronik hastalik tarama ve takibi %40 oraninda yapilmadiginda aylik Aile hekimlerinden 1000-1500 TL Aile sagligi Çalisanlarindan ise 500-1250 TL arasi gelir kaybi olacagi ortaya çikmistir.
Aile sagligi çalisani açigi ilimizde( 120 civarinda AH birinde sözlesmeli ASÇ malisef yok) ve tüm ülkemizde %15 oraninda devam ederken,
Hasta sorumlulugu olmayan, Teknik ve Egitim Alt yapisi olmadan bu kadar büyük bir is yükünün PANDEMI döneminde pozitif performans adi altinda negatif olarak verilmesini kabul etmiyoruz.
Siz Degerli basin mensuplarindan ; Salgin döneminde daha fazla dayanma gücü kalmayan saglik çalisanlarinin sesini duymanizi ve Büyüklerimize iletmenizi istirham ediyorum
30 Haziran 2021 Tarihinde yayimlanan Ödeme ve sözlesme yönetmeligi bir an önce geri çekilmeli çalisanlari geriye götüren maddeler yeniden revize edilerek uygulanmaya konulmasi gerekmektedir ve bu yönetmelikte hazirlanmasinda payi olan Sahayi bilmeyen tüm bürokratlar görevden alinmalidir . Türkiye gerçeklerini bilen sahayi taniyan ve Türkiye sartlarina uygun yönetmelikleri hazirlayan bürokratlarla çalisilmalidir.
Bu yönetmelik ile ilgili Saglik-sen Genel Merkezimizce tüm detaylar ile ilgili calismalar yapilmistir. Bakanlik nezdinde gerekli girisimlerde bulunulmus ve bu hafta mahkeme islemi baslatilacaktir.
Çalisanlari geriye götüren maddeler yeniden revize edilerek uygulanmaya konulmasi gerekmektedir.
“ASM çalisanlarini mevcut haklarini kisitlama yönetmeligini bu hali ile kabul etmiyoruz.'