ÖĞRENCİ YOKSULLUĞU NEDEN GÖRMEZDEN GELİNİYOR?

ÖĞRENCİ YOKSULLUĞU NEDEN GÖRMEZDEN GELİNİYOR?

ÖĞRENCİ YOKSULLUĞU NEDEN GÖRMEZDEN GELİNİYOR?

ÖGRENCI YOKSULLUGU NEDEN GÖRMEZDEN GELINIYOR?

 

Iyi Parti Adana Milletvekili, Milli Egitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Ismail KONCUK, “Istanbul Üniversitesi ögrencileri indirimli ögün sayisinin bire indirilmesi ve ikinci ögüne yapilan zam için seslerini duyurmaya çalisirken, Istanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati bölümü 3. sinif ögrenicisi Sibel Ünli 20 yasinda maddi sorunlari nedeniyle yasamaktan vazgeçti.” diyerek konuyu Meclis gündemine tasidigini belirtti.

 Koncuk söyle devam etti; “Yasanan olaydan sonra üniversite yemekhane ile ilgili karari iptal etmistir. Ancak üniversite ögrencilerinin yoksullugu yalnizca Istanbul’a özgü bir durum degildir. 2016 yilinda Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi bünyesinde Gençlik Ruh Sagligi Çalistayindaki arastirmanin bulgularinin bir kismi da 4 Eylül 2019’da Yüksekögretim Kurumu (YÖK) tarafindan açiklandi. Resmi olarak açiklanan genel degerlendirmelerde arastirmaya katilan ögrencilerin yüzde 46’sinin son bir yil içinde gelir getiren bir iste çalistigi, bunlarin önemli bir kisminin yari zamanli ve düzensiz olarak çalismakta oldugu ortaya çikmistir dedi. Üniversite ögrencilerinin içinde bulundugu yoksulluk ve yoksunluk hali ciddi bir sosyo-ekonomik sorun.” bu sebeple gerekli arastirmalarin yapilmasi için Meclis Arastirmasi verdigini belirtti.

Iyi Parti Adana Milletvekili Koncuk, “Üniversite ögrencilerinin içinde bulundugu yoksulluk ve yoksunluk hali ekonomik bir sorun. Sorun ekonomikse kaynagini da ekonomide aramak gerekiyor. Üniversitelere yapilacak kaynak aktarimi Üniversitelerin gelistirme vakiflarinin isleyisi ve alinan bagislar nerelere aktariliyor? Bu bagislar neden burs olarak daha fazla ögrenciye dagitilmiyor ya da verilen burs miktari arttirilmiyor? Anadoluda sinirli ekonomik kaynaklara ve istihdam olanaklarina sahip ailelerin sirtina yük olmamak ve üniversite egitimini yarida birakmamak için çalismak zorunda kalan ögrenciler üniversite çevresindeki kafelerde, restoranlarda garsonluk yapiyor, çagri merkezlerinde çalisiyor, marketlerde, AVM’lerde tezgâhtarlik yapiyor. Bu ögrencilerin dogru egitim almalari ve egitim ögretim hayatindan geri kalmamalari için Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile protokol imzalanip ücretsiz yemek ve barinacak yer imkâni saglanmasi konusunda bir çalisma yapilamaz mi?” sorulariyla soru önergesi verdigini belirtti.

Koncuk, son olarak geçtigimiz aylarda bu konuya dikkat çekmek için Meclis Arastirmasi verdigini belirterek söyle devam etti; “Anayasal bir hak olarak tanimlanan egitimin tüm vatandaslar tarafindan esit bir biçimde erisilebilir olmasi devlet kurumlarinin sorumlulugundadir. Ögrenim gören okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, temel lise ve üniversite ögrencilerine bir ögretim yili boyunca “okullarda ücretsiz yemek”  uygulamasi için verdigimiz Meclis Arastirmasi Milli Egitim Komisyonu tarafindan neden dikkate alinmiyor?” diyerek sözlerini tamamladi.