
İstanbul Kültür Üniversitesi Adalet ve Suç Psikolojisi Laboratuvarı tarafından hazırlanan “2025 Türkiye Şiddet Haritası Raporu”nda Adana dikkat çeken iller arasında yer aldı. Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kent ve Yerel Yönetimler Uzmanı Oğuz Şahin, kentte şiddetin belirli bölgelerde yoğunlaştığını ve bu durumun sosyoekonomik yapıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı.
Rapora göre Adana’da şiddet olayları özellikle hızlı göç alan mahallelerde, gelir düzeyi düşük bölgelerde ve plansız kentleşmenin yoğun olduğu alanlarda daha sık görülüyor. Genç nüfus oranının yüksek olması, işsizlik ve sosyal imkânlara erişimdeki eşitsizlikler de risk faktörleri arasında öne çıkıyor.
Şahin, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
“Adana özelinde baktığımızda, şiddetin coğrafi olarak belirli mahallelerde yoğunlaştığını görüyoruz. Bu mahalleler aynı zamanda ekonomik ve sosyal açıdan dezavantajlı alanlar. Yani şiddet, kentteki eşitsizliklerin bir yansımasıdır.”
“Mahalle Bazlı Sosyal Politikalar Güçlendirilmeli”
Yerel yönetimlerin daha hedef odaklı politikalar geliştirmesi gerektiğini belirten Şahin, özellikle mahalle ölçeğinde sosyal desteklerin artırılmasının önemine dikkat çekti:
“Riskli bölgelerde gençlere yönelik spor alanları, kültür merkezleri ve mesleki eğitim projeleri yaygınlaştırılmalıdır. Şiddeti önlemenin yolu, bireyleri sosyal hayata daha güçlü entegre etmekten geçer.”
Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Vakalar Öne Çıkıyor
Raporda Adana için dikkat çeken bir diğer unsur ise kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet vakalarının yüksekliği oldu. Şahin, bu konuda yerel yönetimlerin daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini belirtti:
“Kadın destek merkezlerinin sayısı artırılmalı, psikososyal hizmetler daha erişilebilir hale getirilmelidir. Erken müdahale mekanizmaları kurulmadan bu sorunla mücadele etmek zor.”
Göç ve Uyum Sorunları Etkili
Adana’nın yoğun göç alan bir şehir olduğunu hatırlatan Şahin, sosyal uyum politikalarının önemine dikkat çekti:
“Göçle birlikte farklı sosyo-kültürel yapılar bir araya geliyor. Eğer bu süreç doğru yönetilmezse, toplumsal gerilimler artabilir ve bu da şiddet olaylarına yansıyabilir.”
“Yerel Yönetimler Veriyle Hareket Etmeli”
Raporun en önemli katkılarından birinin veri temelli analizler olduğunu belirten Şahin, yerel yönetimlerin bu verileri politika üretiminde etkin kullanması gerektiğini ifade etti:
“Şiddetin nerede ve neden yoğunlaştığını bilmek, doğru çözüm üretmenin ilk adımıdır. Adana’da da veri odaklı, bütüncül ve önleyici politikalara ihtiyaç var.”
2025 Türkiye Şiddet Haritası Raporu, Adana’da şiddetin yalnızca güvenlik meselesi değil; aynı zamanda sosyal, ekonomik ve kentsel planlama ile doğrudan ilişkili çok boyutlu bir sorun olduğunu ortaya koydu.
- Perşembe 18.7 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 20.5 ° / 9.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 18.6 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı


