Tarih: 22.01.2020 17:56

Sanko'dan 'Anlamlı' Sergi...

Facebook Twitter Linked-in

SANKO SANAT GALERISI’NDE “ETEM ÇALISKAN ÇIZGILERIYLE” ATATÜRK PORTRELERI SERGILENECEK

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Ocak 1933 günü Gaziantep’i ziyaretlerinin 87’inci yildönümü Anma Etkinlikleri kapsaminda Sanko Sanat Galerisi’nde 24 Ocak Cuma günü “Etem Çaliskan Çizgileri ile Atatürk Portreleri” sergisi açilacak.
Adi Atatürk ile özdeslesmis dünyaca ünlü ressam, hattat ve kaligrafi ustasi Etem Çaliskan’in birbirinden güzel Atatürk Portreleri, Gaziantepli sanatseverler ile bulusuyor.


Etem Çaliskan’in katilimi ile 24 Ocak Cuma günü saat 17.30’da açilacak sergi, SANKO Sanat Galerisi’nde 7 Subat’a kadar sanatseverler tarafindan ziyaret edilebilecek. Sergi açilisina katilacak olan 92 yasindaki tarihi çinar Etem Çaliskan, gelen ziyaretçiler ve sanatseverlerle söylesi yapacak, eserlerinin bir kismini imzalayacak.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Ocak 1933 günü Gaziantep’e gelislerinin 87’inci Yildönümü Anma Etkinlikleri kapsaminda SANKO Holding tarafindan düzenlenen sergide, Türkiye’nin ünlü Atatürk Ressami, asirlik çinar Etem Çaliskan’in birbirinden güzel Atatürk Portrelerinden seçilen 20 resim sanatseverlerle bulusturulacak.
Bu eserler yaninda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 87 yil önce gerçeklesen Gaziantep ziyaretleri sirasinda çekilmis fotograflari, Gaziantep’in “Gazi”lik Madalyasi fotografi, Etem Çaliskan’in 1998 yilinda Kültür Bakanligi’nin siparisi üzerine üç yillik bir çalisma sonucu el yazisiyla ile hazirladigi, 844 sayfadan olusan ve 2002'de yayimlanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “NUTUK” adli eserinin orijinal baskisi ve Elmalili Hamdi Yazir’in “Kur’ani Kerim’in Türkçe Tefsiri’nin yine Etem Çaliskan tarafindan dört yilda tamami kaligrafik el yazmasi yazilan ve ilk olarak 1983’te bastirilan orijinal baskisi da sergilenecek. Bu arada, ziyaretçilere Etem Çaliskan’in “Atatürk Portreleri” ve Gaziantep Savunmasi dönemini yansitan “Tarihi Gaziantep Fotograflari” kartpostallari armagan edilecek.

 

ETEM ÇALISKAN

Yeni yazi ile hat yapan Etem Çaliskan, Türkiye'de ders kitaplarinda yer alan Atatürk'ün Gençlige Hitabesi ve Istiklal Marsi'nin yazimini yapan kisidir; fonda yer alan meshur Atatürk portresinin de çizeridir.
Anitkabir'in insasi sirasinda kitabelerin yazilmasinda emegi geçen sanatçinin en önemli çalismalari arasinda Atatürk'ün imzasini, Atatürk'e ait imzalara bakarak stilize etmesi, Kuran-i Kerim'in Türkçe mealini yeni yazi ile yazmasi ve Nutuk'u kaligrafik olarak iki cilt halinde yazmasi yer alir.
1928’de Tarsus’un Göçük Köyü’nde dünyaya geldi. Ilk ve orta ögreniminin Mersin’de tamamladi. Yüksek ögrenimini Istanbul Güzel Sanatlar Akademisi Afis Bölümü’nde yapti. Sabri Berkel’den desen, Emin Barin’dan yazi, Namik Bayik’dan afis ve grafik dersleri aldi. Akademideki ögrenciligi sirasinda, Anitkabir’deki yazitlarin yazilmasinda Emin Barin’a yardimci oldu.
1954 yilinda ögrenciligi sürerken Yapi Kredi Bankasi'nin 10’uncu yil afisi, sükran belgeleri, diplomalari, madalyalarini yapti. Ayni yil Yeni Sabah gazetesinde ressam ve kaligraf olarak gazetecilige basladi. Ilk isi, gazete için Jane Eyre filminin fotograflarinin üstüne konusmalar ve anlatim yazmak oldu. Bu çalisma, Türk basinindaki ilk fotoroman yayiniydi.
Yeni Sabah’tan sonra Ankara'da Zafer ve Öncü, Istanbul'da Hareket, Dünya, Aksam, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalisti. Mansetleri, olaylarin resimlerini çizdi. Her yilin 10 Kasim'inda gazetelerde yayimlanan Atatürk portrelerini de çizen sanatçi, 1969 yilinda Milliyet gazetesinde çalisirken 10 Kasim Atatürk'ü Anma Günü nedeniyle çizdigi Atatürk portresi, o güne kadarkiler içinde en kalicisi oldu.
1982’de Hürriyet Gazetesi’nden emekli olduktan sonra Milliyet Gazetesi’ne Türk Büyüklerini, Günes Gazetesi’ne Kuran'in Türkçe anlamini, Sabah Gazetesi’ne Yunus Emre Divan'ini hazirladi. Çizgi röportajlar yapti. Türk Büyükleri çalismasi albüm kitap olarak yayinlandi.
1980 yilinda Atatürk’ün dogumunun 100’üncü yili için basilan gümüs ve altin hatira paralari tasarladi,1984 yilinda PTT için 16 Türk Devleti Pul Serisini hazirladi. Kültür Bakanligi’nin siparisi üzerine üç yillik bir çalisma sonucunda Atatürk’ün iki ciltlik Nutuk adli eserini el yazisiyla yazdi. 844 sayfadan olusan iki ciltlik eser, 2002'de yayimlandi. 2005 yilinda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafindan verilen Burhan Felek Ödülü ile ödüllendirildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —