Tarih: 07.05.2020 17:07

Seyhan’da, “Çevre ve insan sağlığı” önlemleri

Facebook Twitter Linked-in

Ruhsatsiz mangal kömürü üretimine son verildi

Gerekçe: Insan ve çevre sagligi, ruhsatsizlik, halk sikâyetleri

Seyhan Belediyesi Zabita Müdürlügü Ekiplerince düzenli olarak yapilan denetimlerde Akkapi, Camuzcu, Gölbasi ve Büyük Dikili Mahallelerinde ruhsatsiz olarak faaliyet gösteren 10 kisiye ait 40’i yanma halinde olmak üzere yaklasik 150 mangal kömürü öbegine, tahliye edilmesi ve yasanin aykiri eylemlerini sonlandirilmasi için süre verilmesine ve tebligat yapilmasina ragmen kaldirilmayinca el konuldu.

Seyhan Belediyesi Zabita Müdürlügünce yapilan açiklamada, filtresiz, tarim alaninda topraga zarar veren, hava kalitesini bozan ve agir koku yaydigi için vatandasin sikâyetine neden olan 10 kisiye ait mangal kömürü üretim alanlari; ruhsatsiz üretim,  Il pandemi ile Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünün talepleri sonucu kapatildigi belirtildi. Açiklamada, mangal kömürü öbekleriyle ilgili üreticilerin tespit edilerek 5326 sayili kabahatler kanununun 32. Maddesi uyarinca emre aykiri hareket nedeniyle ceza kesildigi ve Tebligat kanununun 21. Maddesi geregi tebligat yapilarak 7 gün içerisinde tahliye talebinin iletildigi kaydedildi.

TEBLIGATA RAGMEN KALDIRILMAYAN MALZEMELER, MUHAFAZA ALTINDA

Zabita Müdürlügünce yapilan açiklamada tahliye talebine ragmen yasal sürede öbeklerin kaldirilmamasi nedeniyle kolluk kuvvetlerinin denetiminde “Cebren tahliye” isleminin gerçeklestirildigi belirtildi. Atese verilen her öbegin yaklasik 25 gün yanma halinin sürdügünün belirtildigi açiklamada su görüslere yer verildi;

Sorumluluk sahamizda mangal kömürü yapimi asamasinda olan 150 öbek tespit edildi. Bunlardan yaklasik 40 öbek, halen yanmakta. Itfaiye yetkililerinin verdigi bilgiye göre içten yanan öbeklere su sikildiginda patlama yapabiliyor. Bu nedenle bu öbekler takip edilerek yanma hali sona erince kaldirilacak. Mangal kömürü yapimi için hazirlanan diger öbeklerden bazilari sahipleri tarafindan bazilari ise kanunun bize verdigi yetkiyle tarafimizdan kaldirilarak muhafaza altina alinmistir.”

GEREKÇE; HALK VE ÇEVRE SAGLIGI, IL PANDEMI KURULU KARARI, RUHSATSIZLIK VE HALK SIKÂYETLERI 

Zabita Müdürlügünce yapilan açiklamada yapilan islem ve tahliye-muhafaza uygulamasinin; havalarin isinmasiyla mangal kömürü üretilen bölgelere yakin yasayan vatandasin kokudan rahatsiz olmasi, Adana Idare Mahkemesine Çevre Kirliligi nedeniyle açilan davalar sonucu Belediyeye sikâyetlerin artmasi, Il Pandemi Kurulunun 30.03.2020 tarihli yasaklama karari, Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünün 14.04.2020 tarihli “Hava kirliligine sebebiyet verdigi ve hava kalitesini bozdugu” için ivedi kaldirilma talebi ve gerekli altyapi saglanmadan ruhsatsiz üretim yapildigi için 5393 sayili yasanin 14. Maddesi uyarinca Belediyenin asli görevi olmasi nedeniyle eylemin gerçeklestirildigi kaydedildi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —