SEYHAN BELEDİYESİ KADIN EMEĞİNİ YÜCELTİYOR

SEYHAN BELEDİYESİ KADIN EMEĞİNİ YÜCELTİYOR

AKAY’IN PROJESİYLE KADINLAR EKONOMİK OLARAK GÜÇLENDİRİLİYOR

 

SEYHAN DESTEKLIYOR, KADINLAR ÜRETIP KAZANIYOR

 

Üreten belediyecilik anlayisiyla Seyhan’da ilkleri yasama geçiren Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay’in geçtigimiz yil baslattigi tibbi aromatik bitki yetistiriciligi projesi Uluslararasi Göç Örgütü’nden destek almaya hak kazandi. Proje kapsaminda tarimsal üretim egitimi alan 40 kadin, yaklasik 30 farkli tibbi aromatik bitki üretimi ve bitkilerden eterik, uçucu yag ve aroma bileseni çikartma islemini gerçeklestirecek. Elde edilen ürünler farkli alanlarda kullanilmak üzere satis noktalarinda halka sunulacak. Satistan elde edilen gelir projede yer alan kadinlar arasinda esit olarak paylastirilarak ekonomik olarak güçlendirilecekler.

IOM’DAN HIBE DESTEGI

Üreten belediyecilik anlayisiyla, ‘Dikimevi’ni, ‘Boya Atölyesi’ni, ‘Kompost Üretim Tesisi’ni kuran Baskan Akay’in,  kendi elleriyle diktigi fidelerle baslattigi tibbi ve aromatik bitki yetistiriciligi projesi, Dis Iliskiler Müdürlügü’nün girisimleriyle Birlesmis¸ Milletler Uluslararasi Göç¸ Örgütü’nden (IOM) hibe destegi almaya hak kazandi.

MODERN SERA KURULDU, DISTILASYON ÜNITESI VE KURUTMA ODALARI OLUSTURULDU

Adana Valiligi, Seyhan Belediyesi, Çukurova Üniversitesi isbirligi ve Uluslararasi Göç Örgütü’nün hibe destegi ile sürdürülen “Modern Serada Tibbi Aromatik Bitki Yetistiriciligi ve Distilasyonu (Damitma) Projesi” kapsaminda Seyhan Üreten Kadinlar Kooperatifi ile birlikte Kirsal Hizmetler Müdürlügü bünyesinde modern sera kuruldu, distilasyon ünitesi, kurutma odalari  ve raflari olusturuldu.

40 KADIN TARIMSAL ÜRETIM EGITIM ALMAYA BASLADI

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ögretim üyeleri projede yer alan 20’si siginmaci 40 kadina teorik ve uygulamali tarimsal üretim egitimi vermeye basladi. Kompost tesisinde üretilen dogal gübrelerin kullanilacagi projede, üretilen tibbi ve aromatik bitkilerden eterik, uçucu yaglar ve aroma bilesenleri çikartilma islemleri yapilacak.  Ayrica üretilecek bitkilerden tohum ve çelikleme yapilarak tibbi ve aromatik bitkilerin üretiminin bölgede yayginlastirilmasi, alternatif ürün çesitliliginin saglanmasi, katma degeri yüksek ürün üretimi ve devamliliginin saglanmasi konusunda da çalismalar yürütülecek.

 

ELDE EDILEN GELIR KADINLAR ARASINDA PAYLASTIRILACAK

Bitkilerden elde edilen ürünler çay, maserasyon yaglari, uçucu yaglari, hidroseller, sabun ve kolonya üretimi ile dogal renklendirici olarak kullanilmak üzere satis noktalarinda halka sunulacak. Satistan elde edilen gelir projede yer alan kadinlar arasinda esit olarak paylastirilarak, kadinlarin ekonomik özgürlüklerini kazanmalari saglanacak.

IOM YETKILILERI PROJE ÇALISMALARINI INCELEDI

IOM Güney Dog?u ve Akdeniz Bölge Direktörü Lance Bonneau, Kidemli Program Koordinatörü¨ Torsten Haschenz, Koruma Projesi Mu¨du¨ru¨ Aileen Voit, Gu¨neydog?u ve Akdeniz bölgesi Hükümet Irtibat Koordinatörü Cemil Carcar, Hatay Ofis Müdürü I?brahim Timurtas¸, Proje Sorumlularindan Pelin Kolsuz, Kerim Bal, Neslihan Kilic¸arslan, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Ebru Kafkas ve Doc¸. Dr. Berken Çimen ve Adana Valiligi YIKOB Sube Müdürü Aysel O¨zdes proje çalismalarini inceleyip, Baskan Akay’la birlikte proje faaliyetlerini ve uygulamaya geçirilecek diger projeler hakkinda fikir alisverisinde bulundular.

KADINLARIN ÜRETIM SÜRECINE KATILIMINI DESTEKLEYEN PROJE

Tarimsal üretimin stratejik bir öneme sahip oldugunu dile getiren Baskan Akif Kemal Akay, tarimsal üretimde katma degeri artirmaya yönelik, kadinlarin üretim sürecine katilimini destekleyen, çevre dostu bir projeyi yasama geçirmenin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

“BU BIR BASLANGIÇ”

Projenin bir baslangiç oldugunun altini çizen Baskan Akay, “Çok miktarda katma degeri yüksek bitkinin üretimi saglanacak. Elde edilen ürünlerin farkli alanlarda degerlendirilmesi için distilasyon ve kurutma tesisimiz de var. Buralarda kurutulmus ürün ve bu ürünlerin yaglari elde ediliyor. Bu yaglardan krem ve losyon gibi çesitli sayisiz ürün elde etme sansina sahibiz” dedi.

“KADINLAR CIDDI BIR GELIR KAYNAGINA SAHIP OLACAK”

40 kadinin katilimiyla baslayan projenin ileri süreçte daha da büyüyecegini dile getiren Baskan Akay, “Projede kadinlar önce egitim alacaklar. Egitimle o isin en nitelikli sekilde yapilmasi temel düsüncelerimizden biri. Egitimle birlikte mülteciler ile yurttaslarimiz arasinda sosyal uyumu da saglanmis olacak. Projemiz kadin istihdamini saglayip, kadinlarin gelir elde etmesini saglayacak ve ciddi bir gelir kaynagina sahip olacaklar” diye konustu.