Tarih: 09.02.2022 18:16

Seyhan Belediyesi zerdeçal üretiminden yüksel verim elde etti...

Facebook Twitter Linked-in

SEYHAN’DAN ADANALI ÇIFTÇILER IÇIN AR-GE ÇALISMASI

Seyhan Belediyesi Kirsal Kalkinma Müdürlügünce gerçeklestirilen alternatif ürün üretim çalismalari kapsaminda ekilen zerdeçaldan yüksek verim elde edildi.

ÇIFTÇILERE ÖNCÜLÜK YAPACAK ÇALISMALAR

Yasamin her alaninda üreten bir yönetim anlayisini benimseyen Akif Kemal Akay baskanligindaki Seyhan Belediyesi, tarimsal üretimde Adanali çiftçilere öncülük yapacak çalismalara imza atiyor.

 

Dünyanin en verimli üç ovasindan biri olarak kabul edilen Çukurova’da, hem çiftçilerin yasadigi ekonomik sorunlari asmalarina yardimci olmak, hem de kent ekonomisine katkida bulunmak için alternatif ürün yetistiriciligi konusunda AR-GE çalismalari yapan Seyhan Belediyesi, tibbi ve aromatik bitkilerin ardindan sifa kaynagi olarak adlandirilan “zerdeçal” üretimine basladi.

ZERDEÇAL ÜRETIMINDE YÜKSEK VERIM ELDE EDILDI

Geçtigimiz yilin nisan ayinda sera altinda toprakla bulusturan zerdeçallarin hasadi geçtigimiz günlerde Baskan Akay’in da katilimiyla gerçeklestirildi. Zerdeçal üretiminde oldukça verimli sonuçlar elde edildi. Tropikal bir bitki olan ve daha çok güney Asya ülkelerinde üretilen zerdeçal, Çukurova’nin bereketli topraklariyla uyum sagladi. Seyhan Belediyesi arazilerinde ekilen zerdeçaldan dönüm basina yaklasik bir ton ürün elde edildi.

ALTERNATIF ÜRÜN KONUSUNDA ÇIFTÇILERE YOL GÖSTERICI OLACAK

Ülkede ve dünyada yasanan sorunlarin ancak üretimle asilabilecegini vurgulayan Baskan Akay, dünyanin en verimli üç ovasindan biri olarak kabul edilen Çukurova’da gerçeklestirilen tarimsal üretimin,  çiftçinin de yurttaslarin da yüzünü güldüremedigini söyledi. Girdi maliyetlerinin yüksekligi nedeniyle çiftçilerin üretimden uzaklasmasinin ciddi bir sorun olduguna isaret eden Baskan Akay, “Seyhan Belediyesi olarak üretimi desteklemeye çalisiyoruz. Tarimsal üretim, bereketle anilan Adana’mizin en önemli gücü ve degeri. Sahip oldugumuz bu degeri koruyup, dogru kullanabilmek için Kirsal Kalkinma Müdürlügümüz, çiftçilerimizin önünü açacak, alternatif üretim konusunda yol göstericilik yapacak arastirma çalismalarini hayata geçiriyor. Zerdeçal üretimi de bu çalismalardan biri” dedi.

ÇUKUROVA’DA YETISTIRILEBILECEK ÜRÜN

Zerdeçalin katma degeri çok yüksek bir bitki oldugunun altini çizen Baskan Akay, zerdeçalin insan sagligi için en yararli bitkilerden biri olarak kabul edildigini aktardi.

Akay, “Iltihap giderici, sindirim sisteminizi koruyucu, kansere karsi koruyucu, depresyonun etkisini azaltici, agri kesici, alzheimer riskini azaltici özellikleri oldugu bilinen zerdeçalin Çukurova’da yetistirilebilecegini ve yüksek verim elde edilebilecegini gördük. Sera altinda gerçeklestirdigimiz denemelerde hiç zirai ilaç kullanilmadan oldukça yüksek verim elde ettik. Çiftçilerimizin katma degeri yüksek alternatif ürünleri üretmeleri konusunda öncülük yaparak, hem üreticinin kazanmasini saglamak hem de bereketli topraklarda üretimin sürekliligini saglamak” diye konustu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —