Sezonun ilk kütlü pamuğu ATB’de 55 liradan sembolik olarak satıldı

Sezonun ilk kütlü pamuğu ATB’de 55 liradan sembolik olarak satıldı

Sezonun ilk kütlü pamuğu ATB’de 55 liradan sembolik olarak satıldı

Adana Ticaret Borsasi Kompleksi’nde Baskan Sahin Bilgiç’in yönetiminde gerçeklestirilen kütlü pamuk sembolik satis isleminde, Karatas ilçesi Bahçe Mahallesinden üretici Hasan Aslan'a ait 70 kilogram pamuk, pandemi süreci nedeniyle pazarlik usulü ile satisa sunuldu.
Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Adil Alan, ATB Meclis Baskani Osman Bagis ve yönetim kurulu üyelerinin hazir bulundugu satista Çukobirlik Genel Müdürü Ahmet Durmus Çakici, yapilan pazarlik sonucunda sezonun ilk kütlü pamugunu kilogrami 55 liradan satin aldi.

 

Adana Ticaret Borsasi Baskani Sahin Bilgiç, pamuk sezonunun baslamasindan dolayi hayirli olsun dileklerini ileterek yaptigi konusmada “Pamukta disa bagimliligin azalmasi için üretime müsait alanlarda pamuk üretilmeli ve üreticiler desteklenmelidir. Pamuk katmadegeri yüksek stratejik bir üründür.” dedi.
Asil amaçlarinin beyaz altin, Çukurova pamugunun tekrar eski günlerine dönmesini saglamak oldugunu belirten Baskan Bilgiç, “Çukurova Pamugu ülke ekonomisine büyük katki saglayan Çukurovamizla özdeslesmis bereketli topraklarimizi seven bir üründür. Çirçir isletmelerimiz, yag fabrikalarimiz var. Köklü bir üretici kooperatifimiz olan Çukobirligimiz var. Pamugun hak ettigi fiyata ulasmasi ile üreticisinin memnuniyeti saglanir ise önümüzdeki yillarda üretim alani tekrar eski günlerine dönecektir. Üretimi arttirdigimiz takdirde ilimiz ve ülkemiz ekonomisine daha fazla katmadeger saglayacaktir. Adana Ticaret Borsasi olarak pamuga “Çukurova Pamugu” olarak bu yilin basinda Cografi Isaret tescili aldik. Tescilli Çukurova pamugunun bu topraklarda yetistirilmesi lazimdir. Tekstil sektöründe ana hammadde olan pamugun en azindan yüzde 70’i milli üretim olmalidir. Önümüzdeki sezon için açiklanacak prim desteginin en az bir buçuk lira olmasi üreticilere tesvik olur.” diye konustu.

 

ALAN, “GAYRET VE ÇALISMALARIMIZ PAMUK EKILISINI ARTIRMAK”

Bölge çiftçileri ile sözlesme hazirladiklarini ifade eden Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Adil Alan, alti bin bes yüz dekarlik alanda sözlesmeli ekim yapilacagini, sonraki yillarda bu ekim alanin artarak devam edecegini söyleyerek tüm gayret ve çalismalarinin pamuk ekilisini artirmak oldugunu belirtti.

ÇAKICI, “ÇIFTÇILERIMIZIN PAMUGU TERKETMEMELERI IÇIN ÇALISIYORUZ”

Yilin ilk kütlü pamugunu satin alan Çukobirlik Genel Müdürü Ahmet Durmus Çakici, konusmasinda çiftçilerin çok büyük sorunu oldugunu kaydederek “Pamuk ekim maliyetlerinde öngörülemeyen çok yüksek artislar oldu. Pamuk verimlerinde de çok ciddi düsüsler oldu. Bununla birlikte fiyatlarda da sikintilar yasandi. Bu yil insallah verim yüksek olur. Fiyat konusu ise çiftçilerin bir yil sonra tekrar pamuk ekmeyi düsenecegi bir fiyata gelir. Biz Çukobirlik olarak çiftçilerimizin pamugu terketmemeleri için elimizden gelen tüm çalismalari yapiyoruz.”

ASLAN, “PAMUK SEHRIMIZIN IMAJIDIR”

26 yildir kütlü pamuk üreten çiftçi Hasan Aslan, amacinin Çukurova Pamugunu unutturmamak oldugunu söyleyerek “Çukurova Pamugu semboldür. Sehrimizin imajidir. Yasadigim her yil pamuk ekmeye devam edecegim. Devletimiz yeterli destegi verirse tüm çiftçilerin pamuk ekecegini biliyorum. Desteklerinden dolayi Adana Ticaret Borsasi’na sonsuz tesekkür ediyorum.” dedi.