Silahlı Şiddette Adana Türkiye İkincisi...

Silahlı Şiddette Adana Türkiye İkincisi...

Bireysel silahlanmanın önlenmesi için çalışmalar yürüten Umut Vakfı’nın raporuna göre, Türkiye’de silahlı şiddet son yedi yılda yüzde 75 arttı. Adana bu alanda İstanbul'dan sonra Türkiye'de ikinci sırada yer aldı. Ancak olay sayı

Rapora göre 2021’de, 2020 yilindan daha fazla siddet olayi yasandi. Arastirmada Türkiye’de silahli siddetin en çok yasandigi bölgelere de yer verildi. Her yil oldugu gibi nüfus yogunlugunun en yüksek oldugu Marmara Bölgesi, 985 silahli siddet olayiyla basi çekti.

Bir yilda silahli siddetin yüzde 21 ile en çok arttigi bölge ise 551 siddet olayiyla Akdeniz oldu. Ege (492) ve Iç Anadolu’da (507) ise bir önceki yila göre yüzde 6’lik düsüs yasandi. 2021’de Güneydogu Anadolu’da 526 ve Karadeniz’de 524 silahli siddet olayi görüldü. Olaylarin en çok yasandigi iller ise sirasiyla, Istanbul (447), Adana (228), Samsun (222), Izmir (154), Bursa (149), Sanliurfa (148), Antalya (135), Kocaeli (133), Konya (117) ve Diyarbakir (110) oldu.

‘YASA CAYDIRICI DEGIL'

VOA Türkçe’ye konusan Umut Vakfi Yönetim Kurulu Üyesi ve psikiyatri uzmani Dr. Ayhan Akcan, 1990 yilindan bu yana bireysel silahlanmanin kolaylasarak artmasi sonucunda silahli siddet olaylarinin yüzde 20’den yüzde 85’e yükseldigini söyledi.

Türkiye’de yasal yollarla silah edinmek için belirli sartlar saglanmak zorunda. Silah tasima ruhsatini sadece belirli mesleklere sahip vatandaslar alabilirken, silah bulundurabilecegine dair Saglik Kurulu raporu bulunan ve adli sicil kaydi temiz olan 21 yasinin üstündeki her vatandas, 2022 yilinda 3 bin 315 TL harç ödeyerek yaninda tasimadan, yalnizca ev veya isyerinde bulundurmak sartiyla ‘silah bulundurma ruhsati’na sahip olabiliyor. Bu ruhsatin da bes yilda bir yenilenmesi gerekiyor. Silah satislari devlet kontrolünde Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKEK) satis bürolarindan yapilabiliyor.

Ancak Akcan’a göre Türkiye’de özellikle kayit disi silahlar yaygin durumda:

“Türkiye’de 25 milyona yakin silah gözüküyor. Bunlarin yüzde 90’i kayit disi, yüzde 10’u kayit altinda. Kayit altina almak problemi çözmüyor. Süratle sosyal bir problem, issizlik gibi, pahalilik gibi çok ciddi bir problem olarak görülerek, mutlaka bu silah siddetine de çözüm üretilmesi lazim. (Kayit disi silahlara karsi) yasa çok ciddi uygulanmiyor. Caydirici degil. Caydiriciligi daha da arttirilabilir.”