Tarih: 30.03.2022 15:39

SKOLYOZDA ERKEN TANININ ÖNEMİ

Facebook Twitter Linked-in

- “BÖLGEMIZDE SKOLYOZ GIBI BÜYÜK BIR SAGLIK PROBLEMININ TEDAVISINDEKI EKSIKLIK POLIKLINIGIMIZIN HIZMETE GIRMESIYLE GIDERILMIS OLDU”

 

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dali Ögr. Üyelerinden Dr. Ögr. Üyesi Erdal Yayla, “Skolyozda (omurga egriligi) erken tani, tedavinin basari sansini artirdigindan büyük önem tasimaktadir” dedi.

 

Dr. Ögr. Üyesi Yayla, skolyozun röntgende görülen omurga düzlemindeki 10 derecenin üzerindeki sekil bozuklugu oldugunu söyledi. 

 

Skolyozun görülme sikliginin yüzde 2-4 dolayinda oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Yayla, erkek çocuklara oranla kiz çocuklarda yaklasik 8-10 kat daha sik karsilasildigini ifade etti.

 

BELIRTILERI VE SEBEPLERI

Dr. Ögr. Üyesi Yayla, skolyozun belirtilerinin; yana dogru egri omurga, öne-yana egri omurga, sol ya da sag omuzun öne çikikligi, kalça ve omuzdaki asimetri, birinci yaninda ikinci bir egriligin mevcudiyeti, bel ve sirtta agri (birlikte ya da ayri), yorgunluk hissi ve nefeste darlik oldugunu kaydetti.

 

Skolyozun dogumsal, tümör ya da enfeksiyon kökenli, spastik çocuk, nedeni bilinmeyen (idiopatik) vb. pek çok farkli sebebi oldugunu animsatan Dr. Ögr. Üyesi Yayla, skolyoz tiplerini ise söyle özetledi:

 

“• Idiopatik (Nedeni bilinmeyen) Skolyoz: Skolyozun en sik karsilasilan tipidir.

• Nöromusküler Skolyoz: Ikinci en sik görülen skolyoz tipidir.

• Konjenital Skolyoz: Üçüncü sikliktaki skolyoz tipidir, dogustan gelmektedir.”

 

IDIOPATIK SKOLYOZUN DOGAL SEYRI

Skolyoz takibinde düzenli araliklarla hastanin kontrole çagrilarak, röntgenlerle egriligin derecesinin ölçüldügünü anlatan Dr. Ögr. Üyesi Yayla, egriligin düzenli olarak artis gösterdigi ve baska nörolojik problemlerin çiktigi durumlarda cerrahi islemin planlanmasi gerektigini bildirdi.

 

KONJENITAL SKOLYOZ VE KORSE TEDAVISI

Skolyoz tedavisinde hastalarin çok az bir kisminin cerrahiye ihtiyaç duymakla birlikte çogunlugunun takip, fizik tedavi ve korse tedavisi ile düzelebildigine deginen Dr. Ögr. Üyesi Yayla, “Korseler günde ortalama 18-23 saat kullanilmalidir. 35 derece ve üstü egriligi olan hastalar tam zamanli korse kullanmalidir. Çocuklarda korse kullanimi büyüme tamamlanincaya kadar devam etmelidir” diye konustu.

 

TEDAVIDE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULACAK FAKTÖRLER

Egriliklerin ancak yüzde 10’unun tedaviye ihtiyaci olduguna vurgu yapan Dr. Ögr. Üyesi Yayla, “Skolyoz tedavisinde planlama yas, egriligin derecesi ve yeri, yetiskinlerde agrinin siddeti gibi faktörlere göre hastaya özgü yapilir. Özellikle egrilik derecesi ile ne kadar ilerlemis oldugu dikkate alinir” ifadelerini kullandi.

 

“Egrilikler, 45 ve 50 derecenin üzerindeyse cerrahi yöntemle tedavi edilmelidir” diyen Dr. Ögr. Üyesi Yayla, sözlerini söyle sürdürdü:

 

“Ileri derecedeki egrilikler cerrahi yöntemle tedavi edilecekse, olumsuz etkileri artiracagindan ve operasyon sirasinda kan kaybinin daha fazla olacagindan egriligin fazla ilerlemesi beklenmeden harekete geçilmelidir.

 

Cerrahi yöntem olarak, gelisen teknoloji yardimiyla pedikül vidalari ya da hibrit sistemlerle omurga ve rodlar birbirine tutturularak omurga düzeltilmektedir.

 

Skolyozun takip ve tedavi sürecinde her asamada düzenli yapilan egzersizler, sirt kaslarinin güçlü tutulmasi, fiziksel direnci yükseltme ve formda olma çok önemli faktörlerdir.”

 

SANKO Üniversitesi Hastanesi Skolyoz Poliklinigi’nin Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Klinigi ile Ortopedi ve Travmatoloji Klinigi’nin multidisipliner bir yaklasimla kurulduguna dikkat çeken Dr. Ögr. Üyesi Yayla, sözlerini söyle tamamladi:

 

“Bölgemizde skolyoz gibi büyük bir saglik sorununun tedavisindeki eksiklik poliklinigimizin hizmete girmesiyle giderilmis oldu. Tani ve özellikle cerrahi tedavisi için zorlu bir süreç gerektiren skolyozda, donanimli ve alt yapisi güçlü olan hastanemizde, aldigimiz egitimler ve basarili ekibimizle hastalarimiza sifa olmaya devam edecegiz.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —