Saglik-sen Adana Sube Baskani Bekir Nennioglu Ceyhan Devlet Hastanesinde siddete ugrayan saglik çalisanlari ve siddet ile ilgili Ceyhan Devlet Hastanesi acil servis önünde basin açiklamasi yapti.
Baskan Nennioglu açiklamasinda sunlari kaydetti;
'Geçtigimiz günlerde, Ceyhan Devlet Hastanesinde görev yapan iki arkadasimiz sözel ve fiziksel siddete maruz kalmistir. Türkiye genelinde Fedakâr saglik çalisanlari, Agustos ayinda da siddet görmeye devam etti ve ne yazik ki rakamlar bir önceki ayin üzerine çikti. Yapilan tüm uyarilara, caydirici tüm cezai müeyyidelere ragmen siddetin hala saglik çalisanlariyla aniliyor olmasi, her açidan ciddi sorunlara yol açmaktadir.
Bu sorunlarinda basinda, siddet kurbani saglik çalisanlari gelmektedir ki zaman zaman canlarindan dahi olmaktadirlar.
Maruz kaldiklari siddet nedeniyle yaralananlar, psikolojik tedavi görenler, travma geçirenleri de unutmamak gerekir.
Elbette tüm bu sorunlarin yaninda saglik hizmetlerinde de ciddi aksamalar yasanmakta ve olan en nihayetinde yine insana yani hastalara olmaktadir. Saglik çalisanlarini ve saglik sistemini tehdit eden bu sorun karsisinda herkesin ve her kurumun elbirligi ile mücadele etmesi gerekmektedir. Kaldi ki saglik çalisanlarinin en ön safta savastigi salgin günlerinden geçtigimizi hiç kimse unutmamalidir.
Isin tuhafi tam da bu süreçte, saglik çalisanlarina siddet uygulayanlarin önemli bir bölümünün, koronavirüs süphelisi hastalar ve yakinlari olmasidir. Saglik çalisanlari bu durumu hak etmiyor; verilen emegin, gösterilen fedakârligin, yürütülen üstün çabanin karsiligi siddet olmamalidir. Bu nedenle, adli süreçlerde siddet uygulayanlara ödüllendirir gibi sözde cezalar verilmemelidir.
Surasi açik ki saglikta siddeti; hafife alarak, üstünü örterek, görmezden gelerek, üretilen bahanelere mesruiyet saglayarak önlemek mümkün degildir. Madem sorun, bir milyonu askin saglik çalisanini ve saglik sistemini hedef aliyor, o halde verilecek mücadele de bu büyüklükte ve bu hassasiyetle yürütülmelidir. Agustos ayinda, siddet uyguladigi öne sürülen 39 saldirgandan 21’i, ifadeleri alindiktan sonra serbest birakilmistir ki bu durum, mücadelenin yeterince hassasiyetle yürütülmedigini net bir sekilde ortaya koymaktadir.
Saglik-Sen olarak “Saglikta Siddet Raporu”nu her ay bu mücadelenin zorunlulugunu ve aciliyetini ortaya koymak amaciyla paylasiyoruz. nKamuoyuna yansiyan olaylari temel alarak hazirlamis oldugumuz “Agustos Ayi Saglikta Siddet Raporu”, meseleyi tüm çiplakligiyla gözler önüne sermektedir. Agustos ayi boyunca, saglik birimlerinde 22 siddet olayinin yasandigini görüyoruz. Yasanan olaylarda 39 saldirgan yer alirken, 41 saglik çalisani siddet magduru oldu. 22 olayin 10’u fiili, 6’si hem sözlü hem fiili, 4’ü sözlü, 2’si ise taciz seklinde gerçeklesti.
Olaylarda hasta yakinlarinin ön planda oldugu görülmektedir. 39 saldirgandan 24’ü hasta yakini iken, 12’si hasta, 3’ünü de yöneticiler olusturuyor. Saldirganlara karsi uygulanan adli islemlere baktigimizda ise 21 saldirganin ifadeleri alindiktan sonra serbest birakildiklarini görüyoruz. Buna karsin 15 saldirgan ise tutuklanmistir.
Mobing uyguladigi öne sürülen 3 sahis hakkinda da hiçbir islem yapilmamistir.
Vakalarin görüldügü yerlere baktigimizda siddetin mekân ayirt etmedigini görüyoruz. 11 vaka hastanede, 5 vaka sahada, 4 vaka aile sagligi merkezlerinde, 2 olay ise eczanede vuku bulmustur. Olaylarda adres ayirt etmeyen siddetin kimlik ayrimi yapmadigini da görüyoruz; 13 güvenlik görevlisi, 11 doktor, 5 hemsire, 3 112 çalisani, 4 eczaci, 5 de farkli branslarda görev yapan saglik çalisani siddetin kurbani olmustur. Saglik-sen olarak tamamen siddetin karsisinda saglik çalisanlarinin yanindayiz.' Dedi