SOYLUGAN: Ücret zammının ülke koşullarına göre belirlenmesi gerek

SOYLUGAN: Ücret zammının ülke koşullarına göre belirlenmesi gerek

SOYLUGAN: Ücret zammının ülke koşullarına göre belirlenmesi gerek

SOYLUGAN: Ücret zamminin ülke kosullarina göre belirlenmesi gerek

Birlesik Kamu-Is Konfederasyonu, bagli Tüm Yerel Sen Adana Sube Baskani Seniha Soylugan5’inci Dönem Toplu Sözlesme görüsmeleriyle ilgili olarak, ücret zamminin ekonomik krize, enflasyona, büyüme rakamlarina ve gerçekçi ülke kosullarina göre belirlenmesi gerektigini dile getirdi.

 

Baskan Soylugan yaptigi açiklamada , “Yetkili konfederasyon ile hükümet arasinda yapilacak toplu is sözlesmesi görüsmelerinden kamu emekçileri lehine olumlu bir sonuç alinmasi mümkün degildir” ifadesini kullandi.

 

‘’ISSIZLIK 3,4 ARTISLA %13’E YÜKSELDI’’

 

Türkiye’nin ekonomik olarak zor dönemden geçtigini belirten Soylugan, basin açiklamasinda sunlari dile getirdi:

 

‘’Türkiye, zor bir ekonomik kriz döneminden geçiyor. Enflasyon yükseliyor, paramiz deger kaybediyor, vatandasin satin alma gücü eriyor, ekmegi her geçen gün küçülüyor. Ülkenin ekonomisi daraliyor. Issizlik tarihinin en yüksek noktasina dogru soluksuz tirmanmaktadir. TÜIK rakamlarina göre issizlik 4 milyon 202 bini kisi oldu. Issizlik 3,4 artisla %13’e yükseldi.

Türkiye, 2019 yilinin ilk aylarinda yüzde 20’ler civarinda dalgalanan bir enflasyon, yüzde 2,6 oraninda küçülen bir ekonomi ve rekor düzeylere çikma egilimindeki bir issizlik oraniyla karsi karsiya bulunmaktadir. Türkiye’de ilk kez resmi issiz sayisi 4,5 milyona, gerçek issiz sayisi ise 8,5 milyona yaklasmistir.

 Birlesik Kamu-Is Konfederasyonu; Ücret, maas ve diger özlük haklariyla ilgili taleplerini su sekilde siraladi:

‘’Kamu emekçilerinin 2002 yilindan bu yana karsi kasiya kaldigi kayiplar yüzdelik zamlarla telafi edilemeyecek bir noktaya ulasmistir. Kaldi ki kamu emekçilerinin harcanabilir gelirlerinin büyük kismini ayirdiklari seçilmis gida harcamalari son bir yilda yüzde 56 oraninda artmistir. Bu nedenle, emekli ayliklarina da yansitilabilecek sekilde kamu emekçilerinin ücretlerine 2020 yili için yüzde 50’nin üzerinde bir zam yapilmalidir.

2020 yilina iliskin zam oranlari da Orta Vadeli Programinda (2021-2024) yer verilecek enflasyon hedefi ve GSYH büyüme hedefinin toplami kadar bir zam uygulanmalidir. Enflasyonun ve büyümenin hedeflenenden daha yüksek oranda gerçeklesmesi halinde ise aradaki fark memur maaslarina 2022 yilinda yansitilmalidir.

Üniversite mezunu tüm memurlarin ek göstergeleri 3600’e çikarilmali, yardimci hizmetler sinifi kadrolarinda görev yapanlarin da ek göstergeden yararlanabilmeleri için 6’nci dereceye inen tüm kamu emekçilerine ek gösterge ücreti ödenmeli, ek ödemelerin tamami emeklilige esas ayligin içinde sayilmali, emekli memurlara da çalismayan esi için aile yardimi ödemesi yapilmalidir.

Kamu emekçilerine, yilda bir defa yillik izne ayrilirken bir maas tutarinda yillik izin ikramiyesi ödenmelidir.

Kamu çalisanlarina kres olanagi saglanmali ya da günün kosullarina uygun olarak kres yardimi verilmelidir.

50 ve daha fazla kamu çalisaninin oldugu tüm kurumlarda yemekhane kurulmasi ve daha küçük birimlerde TÜIK gida endeksine göre güncellenmesi kaydiyla en az günlük 10 Lira yemek ücreti ödenmesi saglanmalidir.

Ölüm yardimi ödenegi artirilmalidir.

Temmuz 2015’ten bu yana degistirilmeyen ve birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üç ve sonraki çocuklar için 600 lira olarak uygulanan dogum yardimi ödenegi artirilmalidir. Çogul gebelikler de yardim bebek sayisiyla orantili olarak verilmelidir.

Gelir vergisi tarifesinden kaynaklanan kayiplar önlenmelidir. Kamu emekçilerinin yil boyunca %15 vergi dilimine sabitlenerek vergi ödemesini ve bunu asan tutarin ise sirketlere uygulanan düzenli vergi ödemelerinde yapilan indirim oraninin uygulanmasi veya isveren tarafindan karsilanmasini istiyoruz. Böylece yil içerisindeki maas ve gelir kaybini önlemis olacaktir.

Bulundugu ilde uzman doktor ve tedavi imkâni bulunmadigindan baska ile sevk edilen devlet memurlarina Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafindan ödenen tedavi yollugu giderlerinin, yol ücreti + gündelik seklinde yeniden belirlenerek artirilmalidir.

Kamuda ayni kadro ve unvanlarda çalisanlar arasindaki ücret farkliliklari giderilmeli esit ise esit ücret ödenmelidir.

Kamu emekçilerinin maaslariyla birlikte yapilan tüm ek ödemeler emeklilige esas alinmali ve bu tutarlar emekli ayligina da yansitilmalidir.

Tüm kamu emekçilerine her yil en az iki defa olmak üzere kiyafet ihtiyacinin karsilanmasina yetecek sekilde giyim yardimi yapilmalidir.

Kamuda görevde yükselmelerde, sözlü sinav uygulamasi kaldirilarak liyakat esas alinmalidir.

Anayasa’nin çalisma yasami ve çalisanlarin haklarina iliskin hükümleri, uluslararasi sözlesmelere uygun olarak, ayrimsiz tüm çalisanlara sendika hakki, grev ve toplu sözlesme hakkini içerecek sekilde yeniden düzenlenmelidir. Grev hakki Anayasal güvenceye alinmalidir.

Sendikalarin kurulus ve isleyisini uluslararasi sözlesmelere göre düzenleyen ve yasalarla belirlenen asgari sartlarin üzerinde, çalisanlar lehinde düzenlemeler yapilmasina olanak saglayacak Toplu Sözlesme sistemini tanimlayan bir sendikalar ve Toplu Sözlesme Yasasi çikarilmalidir.

Kamu otoritesinin sendikalarin kurulus ve isleyisine Anayasadaki özel sinirlamalar haricinde karismasi engellenmelidir.

Sendika yönetici ve temsilcilerine güvence verilmeli, sendikal ayrimciliga yaptirim uygulanmalidir.

Toplu sözlesme yetkisinin tespitinde sendikalarin temsil gücünün yani sira kamu otoritesi karsisindaki bagimsizligi da bir ön kosul olmalidir. Bagimsizlik önceden belirlenmis objektif kriterlere göre, siyasal etkilerden uzak bagimsiz bir organ tarafindan degerlendirilmelidir.

Arabuluculuk disinda zorunlu tahkim anlamina gelecek hakem heyetlerine yer verilmemelidir.

Sendikal ve çalisma yasamina iliskin yargiya intikal eden konularda hizli yargilama sistemi getirilmeli, böylece davalarin konusuz kalmasi veya yargi kararinin sonuçsuz kalmasi önlenmelidir.

Kamu emekçilerinin, yaptiklari kamu göreviyle ilgili bir nedenle yargilanmalari durumunda, devletin çalisanina hukuki yardimda bulunmasi saglanmalidir.açiklamasinda bulundu