Sulama Birlikleri Çiftçilerin Başına Bela oldu
DSİ Adana Bölge Müdürlüğüne bağlı Rantın en büyüğünün Sulama Birliklerinde döndüğü bu kurumlar adeta çiftçilerin kabusu oldu.
Seyhan Sağ ve Sol Sulama Birliklerinde yaşanan hadiselerin ardından şimdide Ceyhan Sulama Birliğinde yaşanmaya başladı.
Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan DSİ Adana 6. Bölge Müdürlüğüne bağlı Ceyhan Sulama Birliği’nin Depremden dolayı erken yatan tarımsal destekleme ödemelerinin Sulama Biriliği tarafından kesildiğini iddia eden bazı çiftçiler. Deprem Bölgesi olarak Adana’nın 3 ay ohal ilan edilmesi nedeniyle Devletin kendilerine verdiği bu tarımsal destekleme ödemelerine el koymalarına tepki gösterdiler.
Konuyla ilgili gazetemizi arayan bazı çiftçiler Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye çağrıda bulunarak, Depremde evlerimizi Malımızı, canımızı kaybettik,Devlet bu tür afetlerden dolayı Milletinin yanında olması gerekirken bir darbede tarımsal destek ödemelerine el koyması üzücü bir durum olduğunun ifade ettiler
Depremden sonra sağlıklarının da bozulduğunu ileri süren Bazı çiftçiler, çiftçiler Ceyhan Sulama Birliği’nin çiftte standart uyguladıklarını ileri sürerek’’Ceyhan Sulama Birliği Bakım ve Onarım Şefi olduğu iddia edilen Ali K,’nın bazı çiftçilere ikili ilişkileri nedeniyle sürekli o bölgelere su verildiğini iddia ettiler.
kendilerine yönelik Yetkililerin Depoların boş olmasından dolayı su verilmediğini söyleyen çiftçiler, Madem depolar boş diğer tarafları suyu nasıl veriyorlar.İkili ilişkileri iyi olan çiftçilere Depo su dolu bizim gibi gariban çiftçileri ise açlığa sefalete mahkum bırakıyorlar.Devlet bu sulama Birliklerine artık el atsın Kanımızı emiyorlar hizmete gelince kuraklığı bahane ediyorlar. Maden su vermiyorsunuz destekleme ödemesini neden kesiyorsunuz. Bunlar çiftçiyi bitirmek için ellerinden geleni yapıyorlar diye sitemde bulundular.
BİRLİK KESİLEN ÖDEMEDEN BİZ SORUMLU DEĞİLİZ
Ceyhan Sulama Birliği yöneticilerinin ise yaptığı açılama ise Devlet tarafından ödenen Tarımsal destek ödemelerinin Kurum olarak alakalarının olmadığını ifade ederek, Sulama Birliği olarak Borcu bulunan Çiftçilerinin borç güncellemelerinin her Salı günü yapıldığını Devlete veya Enerjisa’ya borcu bulunan çiftçilere Cuma günleri yatan paranın ise otomatik olarak kesildiğini buda yasal olduğunu söylediler.
Bazı Bölgelere su verilip verilmediği konusunda açıklık getiren yetkililer, Yağışların olmamasından dolayı Barajlardaki su miktarının az olmasından dolayı sıklıkla su veremediklerini depoların boş olduğunu savundular.
Ayrıca Geçtiğimiz 2022 yılının kurak geçen yaz aylarında Ceyhan’a bağlı bazı Kuzey kesimlerinde bulunana köylere su vermediği gerekçesiyle çiftçiler mahsullerinin yandıkları gerekçesiyle Ceyhan Sulama Birliğini protesto etme amacıyla Sulama Kanallarını kırmaya yeltendikleri eylemini jandarma engellemesi hafızalarda kaldı.