Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Şüpheli sınav iptal edilsin!

Şüpheli sınav iptal edilsin!

Şüpheli sınav iptal edilsin!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, saibelerle anilan 'Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancilik' sinavini Meclis gündemine tasidi. Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli ile Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay'in yanitlamasi istemiyle soru önergesi sunan Barut, '80 sorunun yer aldigi kitapçiklardaki yanitlarin yarisi ve fazlasinin ayni sik olmasi tesadüf müdür, kuskulara yol açan bu sinavi iptal edecek misiniz?' diye sordu.

'ZIRAAT MÜHENDISLERINE HAKSIZLIK'

Soru önergelerinin gerekçelerini paylasan Ayhan Barut, '18 Temmuz 2020 tarihinde Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satilmasi ile Depolanmasi Hakkinda Yönetmelik'te yapilan degisiklige göre, Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancilik izni ve depo yetkisi, Ziraat Mühendislerinin yani sira Orman Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi, Eczaci, Kimya Mühendisi, Kimyager ve Bitki Sagligi ile ilgili dersleri alarak mezun olmus bölümlere de verilmistir. Tarladan sofraya gida zincirinin en önemli halkasini olusturan ziraat mühendislerine, ilaç bayiligi ve satisi için aldiklari diploma yeterli görülmeyip haksizca zorunlu sinava tutulmuslardir' dedi.

'YANITLARIN YARISI A SIKKI'

17 Ekim 2020 tarihinde Ankara Üniversitesi Sinav Yönetim Merkezi'nce Izmir, Ankara ve Istanbul illerinde Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancilik Sinavi' yapildigini aktaran Barut, sunlari kaydetti:

'Bu sinava giren binlerce aday, sinavin bir takim saibelere ve magduriyetlere yol açtigini TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi ile Tarim ve Orman Bakanligi'na bildirmislerdir. Binlerce adayin yaristigi sinavda yer alan 4 kitapçiktan; A kitapçigindaki 80 sorunun 40’inin cevabinin A sikki, C kitapçigindaki 80 sorunun 42’sinin cevabinin A sikki oldugu ortaya çikmistir. Bir kamu kurumu tarafindan hazirlanan böylesine ciddi bir sinavdaki sorularin yanitlarinin yarisinin ayni sik olmasi adaylar arasinda kaos ve magduriyet yaratmistir. Sinava giren adaylar sinav sorulari ve cevaplari konusunda saibeye düserek dogru yaptiklari sorular üzerinde degisiklige gitmislerdir. Bu durum adaylar için önemi büyük olan böyle bir sinavda büyük magduriyet yasamalarina sebep olmustur.'

'SINAVI IPTAL EDECEK MISINIZ?'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli ile Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay'in yanitlamasi istemiyle Meclis'e soru önergesi veren Ayhan Barut, su sorulara yanit aradi:
'1- Kurumunuzun böyle bir durumdan bilgisi var midir? Sorularin yarisinin cevabinin ayni sik olmasi sadece bir tesadüf mü?
2- Bu durumun sinavin sonucuna ve güvenilirligine olan etkilerini ortadan kaldirmak için sinavi iptal etmeyi düsünüyor musunuz?
3- Yasanilan bu skandal ile ilgili adaylarin magduriyetlerini gidermek için herhangi bir girisimde bulunacak misiniz?
4- Bu durum hakkinda arastirma yapip sinava giren adaylar için bir adim atip adaylara ilgili bir açiklama yapacak misiniz?'



  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı