Sürücü kursları, katlanan maliyetler sebebiyle kapanıyor

Sürücü kursları, katlanan maliyetler sebebiyle kapanıyor

Sürücü kursu sektöründe geleceğin sürücülerini tedirgin eden bir kriz patlak verdi. Sektör kaynakları tarafından yapılan açıklamalara göre akaryakıt fiyatlarının yükselişi, sürücü kursları için Aralık 2021'de belirlenen taban fi

Akaryakit ve otomobil fiyatlari, Türkiye'nin ana gündemini uzun süre mesgul etmeye devam ediyor. Rusya- Ukrayna savasindan ötürü tüm dünyada brent petrolün yükselmesi nedeniyle akaryakit fiyatlarina yansiyor. Durum böyle olunca devletler ister istemez akaryakit fiyatlarina zam uygulamak durumunda kaliyor. Akaryakit disinda ikinci konus ise ikinci el otomobil. Ikinci el araba almak isteyen vatandaslar , ikinci el otomobil pazarinin son 1 yilda yüksek oranlarda artmasi sonucunda, vatandas araba almak için iki kere düsünüyor.  Simdiyse tam da  bu konuya iliskin dikkat çeken bir gelisme meydana geldi. Bu kez de sürücü kurslarinda kriz patlak verdi. Kurs sahipleri, artan maliyetleri karsilayamadiklarini söyleyerek kapanmayi düsündüklerini dile getiriyorlar.

 

Aralik 2021'de açiklanan kararla ehliyet kurs egitim taban fiyatlari 2.900 TL oldu. Bu karar, Ocak 2022'den beri uygulaniyor. Ancak Istanbul Sürücü Kurslari ve Egitimcileri Federasyonu (ISKEF) Baskani Murat Tekin'e göre belirlenen bu fiyatin sürdürülebilirligi kalmadi. 'Geçen aralik ayinda bu fiyat belirlenirken yakit giderleri 9 TL idi simdi ise 30 TL oldu. Araç fiyatlari iki katina çikti. Asgari ücret 2.825 TL’den 4.250 TL oldu. Bu durum hem yakit maliyetlerini hem de araba ve egitmen giderlerini artirdi.' diyen Tekin, Istanbul'daki 700 sürücü kursundan çogunun kapanabilecegini ifade ediyor.

 

Ehliyet almak isteyenlerin sayisinda ciddi anlamda azalma var

Konuya dair açiklama yapan bir diger isimse Orta Anadolu Sürücü Kurslari ve Egitimcileri Federasyonu Baskani Serdar Tepeöz oldu. Tepeöz'ün yapmis oldugu açiklama dogrultusunda, sürücü kurslarina kaydolan vatandaslarin sayisinda da yüzde 20'lik düsüs var. Bunun sebebi ise alim gücünün düsmesi. 'Sürücü kurslarina ayda 110 bin ila 130 bin kisi basvuruyor. Son dönemde alim gücünün düsmesi kursiyerlerin basvurusunu düsürdü. Sektörde yaklasik yüzde 20 daralma oldu.' seklinde konusan Tepeöz, durumu su sekilde özetledi. Peki sürücü kurslari nasil kurtulacak? Sektör kaynaklari, zam taleplerini dile getirmis durumdalar.

'Taban fiyatlar yilda bir kez komisyon tarafindan belirlenmekte. Her ilde ayri taban fiyatlar uygulaniyor. Aralik 2021’de belirlenen taban fiyat hizla artan girdi maliyetleriyle kurslarin faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Taban fiyatin yilda 2 kez belirlenmesini istiyoruz.' diye açiklamada bulunan Sürücü Kurslari ve Egitimcileri Konfederasyonu Genel Baskani Ismail Yilmaz, fiyat belirleme komisyonun tekrar toplanmasi için girisimlerde bulunduklarini fakat bugüne dek olumlu yanit alamadiklarini söylüyor.