'Tarıma destek, kamuya atama yok'

'Tarıma destek, kamuya atama yok'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'ye 'yandim anam' diye feryat eden üreticilerin sorunlarini, 30 aydir atama bekleyen ziraat, gida, su ürünleri mühendisleri ile veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin hakli taleplerini aktardi. Tarim ve Orman Bakanligi bütçe teklifinin görüsüldügü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ayhan Barut'un çözüm için israrli sorularini yanitsiz birakan Bekir Pakdemirli, kamuya yüklü miktarda atama yapilmayacagini söyleyerek büyük bir hayal kirikligi yasatti.

KOMISYONDA KONUSTU

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2020 Yili Tarim ve Orman Bakanligi Bütçesi görüsmelerine katildi. Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'nin de yer aldigi komisyon toplantisinda ülke tariminin sorunlarini ve üreticilerinin çözüm isteklerini anlatan Ayhan Barut, söz verilmesine ragmen 30 aydir kamuya atama bekleyen ziraat, gida, su ürünleri mühendisleri ile veteriner hekim, teknisyen ve teknikerlerin taleplerini anlatti.

'ATAMA BEKLEYENLERIN AKLINDAN ÇIKMIYORSUNUZ'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'nin bakan olarak adi açiklandiginda, 'Tarim ve Orman Bakanligi disinda tüm bakanliklar aklimdan geçti ama Tarim Bakanligi hiç aklimdan geçmedi' dedigini animsatan Ayhan Barut, 'Sayin bakan aklinizdan hiç geçmeyen bakanlik koltugundasiniz. Hayirli olsun. Siz aklinizdan geçmemis olan bakanliktasiniz ama binlerce, on binlerce atama bekleyen ziraat mühendisleri, gida mühendisleri, veteriner hekimler, su ürünleri mühendislerinin aklindan hiç çikmiyorsunuz' diye konustu.

'YÜREKLERIMIZI DELEN BU ATAMA ÇIGLIGINI ARTIK DUYUN'

Komisyonda 37 sayfalik sunum yapan Bakan Pakdemirli'yi elestiren Ayhan Barut, söyle devam etti:
'Sayin bakan, sunum yaptiginiz 37 sayfanin içerisinde atamalara yönelik, genç meslektaslarimiza yönelik tek bir kelime yoktu. Oysa 30 aydir bekliyorlar atamayi. Sizden önceki Tarim Bakaninizin vermis oldugu sözü, lütfen yerine getiriniz. Iki yil süreli KPSS'ye giren, çok yüksek puan alan bu arkadaslarimizin sinav puanlarinin geçerliligi için 8 aylik bir süresi kalmistir. KPSS'ye harcadiklari bu emegin de bosa gidecegini bildirmek istiyorum. Arkadaslarimiz feryat figan ediyorlar, çigliklari yüreklerimizi deliyor. Sizlerin de bunu duymasini istiyoruz. Bu genç meslektaslarimiza sahip çikmanizi ve atama gerçeklestirmenizi istiyoruz. Kesin ve net bir sekilde buraya odaklanmislar, buradan ve sizden tarih bekliyorlar.'

'GELISMIS ÜLKELER TARIMI DESTEKLERKEN, TÜRKIYE ITHALAT CENNETI OLDU'

17 yildir iktidarda olan AKP döneminde uygulanan yanlis tarim politikalari nedeniyle ülkenin net bir sekilde ithalat cenneti haline getirildigini bildiren Ayhan Barut, sunlari dikkat çekti:
'Ülkemizi ithalat cenneti haline getirenler, 'Yerliyiz ve milliyiz' diyenler, bunlar yetmezmis gibi geçtigimiz günlerde Toprak Mahsulleri Ofisine sinirsiz ürün ithalat yetkisi vererek üreticilerimize 'Üretme' diyor.  Ülkemiz bir dönem tarimda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olarak övünürken bugün Sirbistan'dan et, Bulgaristan'dan saman, Kanada'dan da mercimek ithal eder hale gelmisiz. Tarim, korunmaya ve desteklenmeye muhtaç bir sektördür. AKP iktidari döneminde 2006 yilinda çikarilan Tarim Kanunu'nun 21'inci maddesi bunu böyle söyler ancak o günden bugüne tarimdaki öngörülen yüzde 1'in yarisi ve yarisinin altinda desteklendigini ve 2020'yi de sayarsak toplamda 180 milyar civarinda çiftçinin alacagini görüyoruz. Dünyada, tarimda gelismis tüm ülkeler Avrupa Birligi ülkeleri ve ABD tarimini destekliyor. Örnegin, Avrupa Birliginin bütçesi 157 milyar avroyken yüzde 37'sini yani 58 milyar avrosunu tarima destek olarak ayiriyor. ABD bir avuç çiftçisini 2017'de 34 milyar dolar desteklerken 2018 yilinda 44 milyara çikartiyor.'

'GIRDILER ARTTI, ÜRÜN FIYATLARI DÜSTÜ'

Desteklenmedigi için Türkiye'deki çiftçilerin üretemez hale geldigine isaret eden Barut, sunlari kaydetti:
'Ülkemiz 24 milyon hektar arazinin sadece yüzde 25'ini, 6.2 milyon hektarini sulayabilir hale gelmis. 4 milyon 167 bin hektar alan yani 2 Trakya büyüklügünde alan ya da bir baska deyisle bir Hollanda kadar yüz ölçümündeki tarim alani terk edilmis. 23-24 milyon bugday üretimi 20 milyonun altina düsmüs. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 20 milyon hektarin altina ekim alanlari düsmüs. Çiftçi sayisi 2.1 milyona gerilemis, çiftçi borcu 2002'de 4.5 milyar lira iken 110 milyar lirayi geçmis. Mazot 1 lirayken 6 liraya gelmis, ortalama gübrenin tonu 150 lirayken 1.250 liraya çikmis. Tarimdaki bütün girdiler 8-10 kat artarken ürünler sadece 4 kat artmis. 2017'de 6.7 milyon ton gübre kullanilirken artan fiyatlar karsisinda 5.3 milyon tona düstü geçen sene, bu sene 5 milyonun altina düstü. Yagli tohumlarda ise bölgemizde pamuk 3 liraya giderken primin 1.5 lira olarak beklenildigi bir dönemde 80 kurus olmasini, 3 sene ayni primi açiklamayi da manidar buluyorum. Tarimin, üretimin, üreticinin desteklenmesini, atama bekleyen meslektaslarimizin taleplerinin acilen yerine getirilmesini istiyoruz.'

BAKAN ATAMALARA KAYITSIZ KALDI

Komisyon toplantisina katilan Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli ise, özellikle kamuya atamalar konusunda sessiz kalmayi tercih etti. Görüsmeler sürerken hiç atama konusuna deginmeyen Bakan Pakdemirli, toplanti sonrasinda atamalar konusunda bastirip kendisinden açiklama isteyen milletvekillerine, atamalarla ilgili yüklü bir kadro düsünmediklerini, zaman zaman az sayida alim yaptiklarini söylemekle yetindi. Bakan Pakdemirli'nin atamalarla ilgili tavrini elestiren Barut, 'Tarima destek, kamuya atama yok. Bakan atamalarla ilgili yine kayitsiz kalarak hayal kirikligi yaratti. Onlar böyle yapiyor diye vazgeçmeyecegiz, yilmayacagiz. Üretim ve üreticiler desteklenene kadar, yeterli atama yapilana dek mücadeleye devam edecegiz' dedi.