TOKALAK HİZMET İÇİN  ÇUKUROVA YA IŞINLANDI

TOKALAK HİZMET İÇİN  ÇUKUROVA YA IŞINLANDI

TAKDİRLİK MÜDÜR

Göreve geldiğinden buyana yaptığı başarılı işlerden dolayı kısa zamanda Adana’da Bürokrasisinin ve halkının büyük takdirini toplayan Devlet adamı DSİ Adana 6. Bölge Müdürü Celak Tokalak,hizmetlerin aksamaması için bazı şube müdürlerini değiştirerek, DSİ’nin yaptığı büyük yatırımların en kısa zamanda faaliyet geçmesi yönünde kolları sıvadı

Tam bir Halk adamı olan DSİ Adana 6. Bölge Müdürü Celal Tokalak, göreve geldiği günden buyana Devletin çıkarlarını korumak  ve Çiftçilerin  bu kurak mevsimde ürünlerinin verimli olması için  alternatif çözümler üreterek çiftçilerinde yüzünü güldürdü.

 

BÜROKRASİNİN TAKDİRİNİ TOPLADI

Bölge Müdürü Tokalak, bazı şube Müdürlerini de değiştirerek projelerin hızlanması için genç isimleri müdürlüğe getirdi 

Elektromekanik Teçhizat Şube Müdürlüğü görevine  Ramazan Tuğrul Günal'

1. (Adana) ASO  61Şube Müdürlüğünü görevine Suat Köse'

 İşletme ve Bakım Şube Müdürlüğü görevine Mehmet Doğan' 

ASO  Şube Müdürlüğüne ise  Mustafa Arslan getirildi.

DSİ ADANA 6. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMETTE SINIR TANIMIYOR

DSİ 6. Bölge Müdürlüğüne  geldikten sonra gece gündüz demeden yapılan projeleri yakından inceleyen Tokalak, kısa zamanda hangi projelere imza atmış 

Bölgemizin en büyük sulama yatırımı olan "Aşağı Seyhan Yedigöze İmamoğlu Sulama Projesi"nde incelemelerde bulunarak Adana’daki 1 Milyon 090 Bin dekar tarımsal araziyi sulama suyuna kavuşturacak olan İmamoğlu Sulama Projesinde ana kanal kenarına yapılmaya başlanan rusubat tutucular ile hatlarda döşenen borular yerinde incelenerek kontrol teşkilatı ve firma yetkililerinden bilgi alınarak hizmet hızlandırıldı.

Osmaniye Kalecik Barajı Deprem Hasarları Rehabilitasyonu" işi kapsamında; depremde hasar alan Kalecik Barajı'nda gövde dolgusu 5 m kaldırılarak yeniden imal edilmeye başladı

Ayrıca iş kapsamında dolusavak bakımı, cebri boru ve radyal kapakların boyanması, konik vananın değişimi ve kelebek vananın tamir ve bakımı da yer aldı.

 

Devam eden çalışmalar kapsamında bugüne kadar; dolusavak radyal kapaklarında kumlama-boyama çalışması tamamlanmıştır. Halihazırda 5 m lik dolgu kaldırılmış kil serimine hazır hale getirilmiştir. İşin genelinde %36 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.

 

6 Şubat tarihli depremlerden hasar alan ve Genel Müdürlük  proje çalışmaları tamamlanarak ihale aşamasına gelen Arıklıkaş Göleti'nde de incelemelerde bulunan Tokalak burada  Osmaniye Şube Müdürü Mehtap Eker'den brifing aldı.

"Hatay İli Asi Nehri Taşkın Kontrol Maksatlı Etüt ve Proje Yapımı" kapsamında Asi Nehri'nde ve yan kollarında incelemelerde bulunarak gelinen aşama hakkında Hatay Şube Müdür ü Fatih Mıyman'dan bilgi alan Tokalak, çalışmaları yakından takip ediyor.

Mersin'in Anamur İlçesinde çalışmaları devam etmekte olan Anamur Alaköprü Sulaması ile Dragon Çayı üzerinde inşa ettiğimiz Alaköprü Barajı'ndan alınacak suyla 12 ay sulama yapılan Anamur Ovası'nda 83 bin 600 dekar tarımsal arazi sulanacak. Devam eden çalışmalar kapsamında bugüne kadar;

35 885 metre CTP borunun 28 078 metresi, 174 353 metre PE 100 borunun 146 074 metresi döşenmiştir. 2 279 adet sanat yapısının 698 adedi yapılmıştır. Toplamda 12 785 metre çelik borunun 10 540 metresi döşenmiştir.

 Fiziki gerçekleşmenin % 97'ye ulaştığı Anamur Alaköprü Sulaması işinin, sol ana boru ve sağ ana boru güzergahlarında devam eden çalışmaların da tamamlanmasıyla 2025 yılı 3. çeyreğinde bitirilmesi hedeflenmektedir.

Mersin de tamamlanması  ile 31 bin 310 dekar tarımsal  arazinin sulama ihtiyacını  karşıayacak olan  3 Ekim 2022 tarihinde gövde dolgusu inşaatı yapılan  Değirmen Çay baraşı tamamlandığında 110,50 metre gövde yüksekliğine sahip olacak sayın Tokalak’ın gayretleri ile  bu baraj 28 metreye ulaştı. Ayrıca Tüm aşamaları tamamlandığında 37,5 milyon küp su depolanarak çiftçilerin hizmetine sunulacak

Pamukluk Barajı'ndan aldığı yıllık 127 milyon metreküp içme suyunu Mersinlilerin hizmetine sunacak olan Pamukluk İçmesuyu İsale Hattı İşi kapsamında çalışmalar hızlandı 

Mersin Mut Çamlıca Yüs Sulaması İnşaatı" nda incelemelerde bulundu.

Alaköprü Sulama inşaatında % 92 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı.

İş kapsamında toplamda 83 bin 600 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacaktır.

Tüm aşamaları ile tamamlandığında Mersin'in Mut ilçesindeki 770 dekar tarımsal araziyi sulama suyuna kavuşturacak olan iş kapsamında; toplamda 46 000 m³ depolama kapasitesine sahip 2 adet havuz, sulama hattı ve iletim hatları inşa edilecektir.

Fiziki gerçekleşmenin %75 seviyesine ulaştığı iş kapsamında çalışmalarımız devam etmektedir.

Osmaniye  Kalecik Barajı Deprem Hazrları  Rehabilitasyonu  işi kapsamında depremde hasar gören Kalecik Barajında gövde dolgusu5 m kaldırılarak yeniden imal edilmeye başladı

Kayraktepe Barajı ve Sulama Proje sahasında incelemelerde bulunan Tokalak.

Bölge Müdürlüğü  başkanlığındaki heyet tarafından Barajın planlama sürecinde çalışılan alternatif aks yerleri incelenerek, nihai olarak belirlenen aks yerindeki jeolojik ve jeoteknik çalışmalar ile ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Ayrıca, heyet tarafından Lamas Çayı Vadisi ve civarında incelemeler yapılmış, bölgenin jeolojik yapısı dikkate alınarak sulama suyu ihtiyacına çözüm üretecek proje alternatifleri üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır.

 

.Hatay da Çalışmaların devam ettiği 35.5 km uzunluğundaki Tahtaköprü Ana Kanalı, Tahtaköprü Barajı’ndan saniyede 27.5 m³ suyu iletme kapasitesine sahip olacak şekilde inşa edilmektedir.

Hataylı çiftçilerimizin hizmetine sunulacak olan su ile Amik Ovasında 390 000 dekar arazinin tarımsal sulama suyu ihtiyacı karşılanacaktır.

Reyhanlı Barajı Deprem Hasarı Rehabilitasyonu,

Reyhanlı Barajı Sulaması 1. Kısım,

Reyhanlı Barajı Takviye Tesisleri 1. Kısım (Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı Yapımı)

Tahtaköprü Sulaması 1. Kısım İnşaatı ve Hassa ve Defne-Orhanlı ilçelerinde TOKİ tarafından depremzedeler için yapılan konutların içmesuyu ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla genel müdürlük tarafından yapımı devam eden projelerde incelemelerde bulundu.

Gülnar 'da hizmete aldığımız Yassıbağ Göleti’nin ve modern sulamanın bölgeye olan faydalarını üreticileri sevindirdi “Modern sulama sayesinde kurak topraklarımız can buldu.”

Ovası 1. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi kapsamında etüt çalışmaları aralıksız devam etmektedir.

z Adana Karaisalı Altınova Demirçit Göleti İnşaatı'nda hızlandı

 

Temelden 35 m yüksekliğinde, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edilecek olan göletin, gövde sıyırma kazıları ve derivasyon yapısı cebri boru imalatları tamamlanmıştır.

Delgi ve enjeksiyon işleri ile betonarme imalatları devam etmekte olup %15 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.

 

Tamamlanmasıyla 2090 dekar arazinin sulama suyu ihtiyacını karşılayacak olan Karaisalı Altınova Demirçit Göleti'nde, bu yıl itibariyle derivasyonun gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Hatay Dörtyol İlçesi Özerli ve Rabat Çayı ile Yan Kollarında yapılacak olan taşkın koruma çalışmalarımızı yerinde inceledi.

 

Dörtyol'daki incelemelerin ardından Hatay Yarseli ve Büyük Karaçay Barajları ile Karamanlı ve Tanışma Göletleri Deprem Hasarları Rehabilitasyonu işi kapsamında, Yarseli Barajında yapılan Rehabilitasyon çalışmaları da yerinde değerlendirildi.

Proje kapsamında divasak ve vana odası rehabilitasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Sıyırma kazıları tamamlanan işimizde gövde dolgu çalışmaları devam etmektedir. Fiziki %34 ilerleme sağlanmıştır.

Mersin il merkezini taşkınlardan korumak amacı ile yapılan “Mersin İl Merkezi Efrenk Çayı 3. Kısım Islahı” işinde incelemelerde bulundu.

İş kapsamında; Efrenk Deresi üzerinde, denizden itibaren 1510 m ıslah yapılması planlanmaktadır. İmalatlar harçlı taş temel dolgu ve Millet Bahçesi’nin temasına uygun olması için taş pere kaplama şeklinde yapılmaktadır.

Önceki yıllarda her iki sahilde 600 metre ıslah Kurumumuz tarafından tamamlanmıştı. 2024 yılı içerisinde ise sağ sahilde 297 m sol sahilde ise 147 m taş pere kaplaması tamamlanmış olup, denizden itibaren akışa göre sağ sahilde 2000 m, sol sahilde 1850 m pere imalatı tamamlanmıştır.

Mersin il merkezine değer katacak olan Proje kapsamında çalışmalarımız devam etmektedir.

Mersin'de inşa çalışmaları tamamlanan Aksıfat Barajı ile Lamas Çayı havzasında incelemelerde bulunuldu. Bölgede artan sulama suyu ihtiyacının karşılanmasına yönelik inceleme ve değerlendirmeler yapıldı

Değirmençay Barajı'nda da incelemelerde bulunarak inşaat çalışmalarında gelinen aşama hakkında bilgi alan heyete, Bölge Müdür Yardımcımız Dündar Gazi Yılmaz ve ilgili Şube Müdürlerimiz eşlik etti.

asar gören kanalların betonlarını yeniliyor,

Düşen/kırılan kanaletleri onarıyor,

Arızalanan pompaları tamir ediyor,

Drenajları temizliyor,

✅Servis yollarını düzeltiyor,

Yosunla mücadele ediyoruz.

Hatay Samandağ'da 1200 hektar tarımsal araziye sulama suyu ileten Sutaşı ve Kuşalanı Pompa İstasyonlarında incelemelerde bulundu.

 

06 Şubat tarihli depremlerde ağır hasar alarak hizmet veremez hale gelen ve Bölge Müdürlüğü  acil müdahalesi ile geçici olarak yeniden hizmete açılan Hatay Samandağ Pompa İstasyonu'nun birinci kademesi olan Sutaşı Pompa İstasyonu'na 5 adet geçici pompa kuruldu. Tüm pompaların montajları tamamlanarak saniyede 1000 litre su tesise verildi.

 

İkinci pompa istasyonumuz olan Kuşalanı Pompa İstasyonu ise depremler neticesinde tamamen yıkılmıştı. Kuşalanı Pompa İstasyonu'nda 3 adet kalıcı pompa kurularak saniyede 840 litre su tesise iletildi. Böylece toplam 1200 hektarlık alana sulama suyu temin edildi.

Adana, Kozan, Ağlıboğaz Mahallesi Tabak Deresi 2. Kısım Islahı" işinde incelemelerde bulundu.

İş kapsamında; Tabak Deresi'nde sağ sahilde 1100 m, sol sahilde 1100 m olmak üzere 2200 m uzunluğunda kargir duvarlı kanal yapısı, 4 adet menfez ve ferforje korkuluk imalatları yapıldı.

Tamamlanacak olan ıslah çalışması ile Kozan Ağlıboğaz Mahallesi ve tarım arazilerinin olası taşkınlarından korunması hedeflenmektedir.

Bugün itibariyle; 1146 m uzunluğunda duvar tamamlanmıştır. %29 fiziki gerçekleşme sağlanmış olan iş kapsamında çalışmalarımız devam etmektedir