Adana'nin kuzeyinde bulunan ve her yil binlerce dönüm tarim arazisinde fasulye ve nohut ekimi yapan çiftçilerin zorlu mesaisi basladi. Belediye Baskani Remzi Ergü, ilçede fasulye ve nohutun lezzeti ile markalasma sürecinde oldugunu belirterek, çiftçilerin ilçedeki çalismalarina ürünlerin markalasmasi ve pazarlamasi ile destek verdiklerini kaydetti.
Korona virüs salgini nedeniyle ve devlet destegiyle ilçede ekilmeyen bir karis arazi birakmadiklarini söyleyen çiftçiler, pazarlamada öncülük edilirse daha çok üretim yapabileceklerini belirtti.
Tufanbeyli Belediye Baskani Remzi Ergü, ilçenin lezzeti ile taninan ve ihraç edilen beyaz fasulyesinin markalasmasi ve dünya pazarlarinda yer almasi için çiftçileri desteklediklerini söyledi. Ergü, 'Sarikiz Çayi üzerinden Seyhan Nehri'ne kadar giden alüvyon topraklardan olusan Tufanbeyli'nin bereketli, en verimli topraklarinin üzerindeyiz. Biraz asagida maden sahalari basliyor ve termik santralin bacasi tütüyor elektrik üretiyor ve yaninda verimli ürünlerimizde üretiliyor. En önemli gözde ürünümüz beyaz fasulye. Aromasi ve lokal özellikleri ile isim yapti. Sanayilesmis bir patates ekimi var. Tüm ürünlerimiz bereketli ovamizda yetisiyor. Bizde çiftçilerimizin ve bereketli topraklarin ürettigi ürünlerin Tufanbeyli'de markalasmasi için elimizden gelen destegi veriyoruz' dedi.
2 ton fasulye üretimini 4 tona çikardilar
'Devlet destegi üretimi sürdürebilir yapiyor'
Çiftçilerden Murat Ünsal da nohut ve fasulye ekimi yaptiklarini belirterek, '180 dönüm araziye ekim yaptim. Allah devletimize zeval vermesin. Yardimlari bizim için degerli ve büyük. 18 dönüm yoncam var bin 800 lira destegini aliyorum. Devletin bize destegi büyük. Pinarlar Mahallesi'nde ekilmemis tek bir metrekare yer yok. Yagislar yagdi ve mahsulümüz birkaç güne kadar çikacaktir' dedi.
Dünya pazarlarina açilmak istiyorlar
Çiftçilerden Hüseyin Dogaç, sulamada kapali sistem isteklerinin oldugunu belirterek sunlari söyledi:
'Su an yapmis oldugumuz seker fasulyesi ekimi. Bin dekara yakin Tufanbeyli genelinde ekilen seker fasulyemiz var. Ayrica nohut ve seker pancari var. Yilda tek ekim yapiyoruz. Ürünlerimiz tek seferde çikinca lezzetli oluyor ve lezzetine doyum olmuyor. Pazarlamada zorlaniyoruz. Pazarlamada önümüz açilirsa daha çok ekim yapariz. Sulama sistemimizde kapali sistemi çok istiyoruz. Hem mazottan tasarrufumuz olur hem ekimimiz fazla olur. Su anda toplam benim kendi sahsimin ektigi 300 dekar arazim var. Bizi tatmin eden bir getirisi oluyor.'