Ayhan Barut, halk sagligini tehlikeye düsüren sahte zirai ilaç ve gübrelere karsi etkin mücadele için yasa teklifi sundu
Üreticileri ve tüketicileri magdur edenlere hapis istemi
10 yila kadar hapis istedi
'Gidada oldugu gibi tarim ilaçlari ve gübrelerde de hile yapiliyor'
ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, gidada oldugu gibi tarim ilaçlari ile gübrelerde de sahtecilik ve hile yapildigina dikkat çekerek halk sagligiyla oynayanlara hapis cezasi verilmesini istedi. Halk sagligini riske atip üreticileri magdur eden sahte ve hileli ürünlere karsi etkin bir mücadele yapilmasini isteyen Barut, yasa teklifine destek verilmesini talep etti.
'SADECE GIDA ILE SINIRLI DEGIL'
5237 Sayili Türk Ceza Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Hakkinda Kanun Teklifi'ni Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunan Ayhan Barut, 'Bilindigi gibi ucuza mal edilip, fazla kar elde etmek amaciyla pek çok hileli gida çesidi piyasaya sürülmektedir. Tarim ve Orman Bakanligi yapmis oldugu kontrollerde tespit ettigi ürün ve üreten firmalara ait taklit ve tagsis listesini her yil yayinlamaktadir. Uygulama ile halkin sagligiyla oynayan firmalar ve gida ürünlerinin listesi kamuoyu ile paylasilmaktadir. Bu hileli ürünlerle halkin sagligi ile oynanmakta ve vatandaslarin gida güvenligine olan güveni zedelenmektedir ama ülkemizde sahtecilik bununla da sinirli kalmamaktadir' dedi.
BÜYÜK TEHLIKEYE DIKKAT ÇEKTI
Bitki sagligi için kullanilan tohum, zirai ilaç, pestisit ve gübrelerin de sahteleri yapilarak piyasaya sürüldügünü vurgulayan Ayhan Barut, 'Bu tür sahte ürünleri bilmeden alan üreticimiz ise ruhsatsiz ürün kullanmis olmaktadir. Sahte ilaçlarin ürünlerden temizlenmesi bir hayli zordur ve bu ilaçlarin kullanildigi sebze ve meyveyi yiyen vatandaslarimizin sagligi ile oynanmaktadir. Kullanilan hileli ilaçlar neticesinde vatandaslarimizda alerji, astim ve kanser gibi vakalarin görülme olasiliginda büyük artis yasanmaktadir' diye konustu.
'HAPIS CEZASI VERILMELI'
Sahteciligin önüne geçilmesi için Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan uygulamaya konulan Karekod ve DNA Barkod sisteminin üreticiler tarafindan tam olarak bilinmedigine isaret eden Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Bu durum sahte ürün yapan ve satan insanlarin isine gelmektedir. Vatandaslarimizin sagligina kasteden hileli gida ve ürün satanlara ceza Kabahatler Kanunu'na göre uygulandigi için yaptirim gücü çok zayif kalmakta ve caydirici olmamaktadir.
Kanun teklifimiz ile bu tür sahte ürünleri üreten, satisina aracilik edenlere; orijinal ürün satan firmalarin maddi ve manevi ugradiklari zararlari da göz önüne alinarak, üreticinin yükümlülükleri de dahil edilerek olusturulacak yüklü para cezasi ve en az 5 yildan baslayacak hapis cezalari gibi güçlü yaptirimlar uygulanmasi amaçlanmis olup, bu sekilde hileli gida ve ürün üretimini, satisini an aza indirmek hedeflenmistir. Sonuç olarak ülkemizde gida güvenliginin saglanmasi, taklitçiligin en aza indirilmesi gerekmektedir.'
TEKLIFTE NELER YER ALIYOR?
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'un Meclis'e sundugu Türk Ceza Kanunu'nda degisiklik öngören yasa teklifinde su ifadeler yer aliyor:
'MADDE 1- 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayili Türk Ceza Kanununun 186'nci maddesinin basligi 'Bozulmus veya degistirilmis gida, ilaç, tohum ve zirai ilaçlarin ticareti' seklinde ve birinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir.
'(1) Kisilerin hayatini ve sagligini tehlikeye sokacak biçimde bozulmus, degistirilmis, taklit ve tagsis yapilmis her tür yenilecek veya içilecek seyleri veya ilaçlari, zirai tohum ile bitki sagligi için kullanilan zirai ilaç, pestisit ve gübrelerin sahtelerini satan, tedarik eden, bulunduran kimseye iki yildan on yila kadar hapis ve bes bin güne kadar adli para cezasi verilir. Bu ürünleri satan, tedarik eden ve bulunduran isletmeler en az üç yil faaliyetten men edilir.'
MADDE 2- Bu Kanun yayimi tarihinde yürürlüge girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaskani yürütür.'