Sayıştay’ın yaptığı denetimlere göre TCDD yanlış hesaplamalar ile şirketlere fazladan ödemeler yaptı. TRT yöneticilerine ise 3,3 milyon TL maddi menfaat sağlanırken; ÇAYKUR’un ise 2023 sonunda çeşitli bankalara borçları bulunuyor.
Sayıştay’ın Kamu İktisadi Teşebbüsleri’ne (KİT) yönelik 2023 denetimleri sonrasında birçok kurumda kamu zararı ve usülsüzlük tespit edildi.
BirGün'den Havva Gümüşkaya ve Mustafa Bildircin'in haberine göre; TCDD işletmesindeki Marmaray ve Başkentray’ı ücretsiz kullanan TCDD personelinden kaynaklanan fiyat farkının İBB ve ABB bütçesinden karşılandığı ortaya çıktı. Personeli, mevzuata aykırı şekilde ücretsiz geçişten yararlandıran kurumun, yanlış hesaplamalar ile şirketlere ise fazladan ödemeler yaptığı tespit edildi.
Varlık Fonu’na devredilen ve mali yapısı bozulan ÇAYKUR'un borç sarmalına girdiği ortaya çıktı. 2023 yılında 25,7 milyar TL’lik banka kredisi kullanan kurumun içinde bulunduğu borç batağı ve kamu zararına yol açan usulsüz uygulamaları mali denetimler ile ortaya konuldu.
Kamu-Özel İşbirliği projelerinde, hedeflerin tutmaması sonucu milyonlarca lira kamu zararına yol açıldı. Yolcu garantileri karşılanamadı, 393 milyon TL şirketlerin kasasına aktı.
Et ve Süt Kurumu’nun denetim raporlarında kurumun üretiminin azaldığı ithalatı ise rekor düzeyde artırdığını ortaya çıkardı.
Kurum’un et ve hayvan ithalatı kaynaklı yurt dışı mal alımlarında yüzde 19 bin 120 oranında artış meydana geldi.
Tarafsız yayıncılık ilkesine aykırı hareket gerekçesiyle tartışılan TRT’nin, 2023 yılında yurttaşlardan 18,2 milyar TL’lik bandrol geliri elde ettiği ortaya çıktı.
TRT’nin, kurum dışından temin ettiği programlar için 6,1 milyar TL ödediği, yöneticilerine ise 3,3 milyon TL maddi menfaat sağladığı öğrenildi.