Türkiye’de temel gidadan giyime, kirtasiyeden mutfak malzemelerine, sebze-meyveden ziynet esyalarina kadar her alanda artan fahis fiyatlar esnafi da vatandasi da kara kara düsündürüyor.
Milletin alim gücünün oldukça düstügüne dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Sevkin, Adana Daglioglu, Bey ve Havuzlubahçe mahalle muhtarlari, vatandaslar ve esnafi gezdi, sorunlari yerinde tespit etti. Vatandaslarin ekonomik krizle adeta bogustuguna isaret eden Dr. Sevkin, “Evlerde tencereler kaynamaz oldu. Millet ekmek de alamiyor altin da…” diye konustu.
Daglioglu Mahallesi’nde kuyumcunun da firincinin da artan maliyetler karsisinda çaresiz kaldigini ve satislarin düstügünü ifade eden Dr. Sevkin’e dert yanan Kuyumcu Abdurrahman Eser, “Eskiden evlenecek insanlar dügün için 200-300-400 gram altin alirdi. Artik mazide kaldi. Insanlar 100 gram altini dahi alamaz hale geldi. 100 gram altin 50 bin liranin üzerinde. Gençler hem pandemi hem de ekonomik kriz nedeniyle çok büyük sikinti içerisinde” diye konustu.
“NASIL EVLENECEGIZ”
Kuyumcu dükkâninda altin bakan Kadir Çagin adli genç de “Bu gidisle evlenemeyecegiz” diye konustu. CHP’li Milletvekili Dr. Sevkin’in, “Evlenecek misin, altin almaya mi geldin?” sorusuna, “Yok vekilim, nasil evlenecegiz. Ancak bakiyoruz, altin alacak durumumuz yok. 2006 yilinda 16 yasinda bir çocuktum, tekstil isinde 600 lira maas alirdim. 600 lira maasla 28-29 gram altin alabiliyordum. Simdi 2800 lira aylik maas aliyorum. Ayda toplasam 5 gram altin alamam. Evlenmeye kalksam, kiz tarafi 100-150 gram altin istese, 5-6-10 yil yemeden içmeden çalisarak çalismam ve toparlayabilirsem evlenmem gerekiyor. Ekonomi bu sekilde giderse hiç evlenemeyecegim sanirim” dedi.
“100 LIRALIK BIR ÇUVAL UN 190 LIRA OLDU”
“Gelir düzeyi yüksek olanlar artik altin alabilecek” diye konusan CHP’li Dr. Sevkin, bu kez Eser Kardesler Ekmek Fabrikasi isletmecisi Yasar Eser’le görüstü. Milletin ekmekten de kistigini ifade eden Dr. Sevkin’in “Isler nasil” sorusuna yanit veren firinci Yasar Eser ise, “Vatandasin alim gücü daraldi. Daha önce 5 ekmek alan bir vatandas 2’ye 3’e düsürdü. Esnaf da sikintili. Bir çuval un Ocak ayinda 100 liraydi, simdi 190 lira oldu. Bir vatandasa bakiyoruz bir kendimize bakiyoruz ve kime dert yanacagimizi bilmiyoruz. Girdi maliyetleri yükseliyor. Gönül ister ki ekmegin fiyatini 1 liraya vereyim ama üretim maliyeti kesinlikle kurtarmiyor. Isyerimde isçi maasi ödememek için çocuklarim ve yegenlerimle çalisiyorum. Ancak bu sekilde geçimimi saglayabiliyorum” diye konustu.