VELİLERİN ÖĞRETMENLERE UYGULADIĞI PSİKOLOJİK VE FİZİKSEL ŞİDDET

VELİLERİN ÖĞRETMENLERE UYGULADIĞI PSİKOLOJİK VE FİZİKSEL ŞİDDET

Eğitim yöneticisi Ramazan Yavuz son zamanlarda velilerin öğretmenlere karşı uyguladığı psikolojik ve fiziksel şiddeti kaleme aldı.


 

Yavuz yaptığı açıklamarında çok çok önemli konulara vurgu yaptı işte açıklama

Son zamanlarda açıklanan ve üzerinde fazlaca konuştuğumuz PISA sonuçlarını bir de şu açıdan değerlendirelim.
Özellikle okul müdürü olmam dolayısıyla çok fazla maruz kaldığımız bir gerçekten söz etmek istiyorum,  ki bugün buna benzer bir durum kendi okulumda yine yaşandı.
Son zamanlarda yazılı ve görsel medyada sıkça karşılaşılan öğretmenlere yönelik fiziksel, psikolojik ya  da sözel saldırılar dikkat çekici boyutlara ulaşmış bulunmaktadır . Bu vakalar,  eğitim öğretim hayatında ciddi bir problemin varlığını teşhis etmemizi gerektirmektedir. Toplum hayatını  ilgilendiren her safhada olduğu gibi eğitim-öğretim faaliyetlerinin kurumsal olarak sunulduğu okullarda da  şiddet vakalarının görülmesi, insanın bulunduğu her yerde sorunların varlığını ortaya koymaktadır. Dünya Sağlık  Örgütü şiddeti “Kişinin kendisine, bir başkasına veya bir gruba karşı, yaralama, ölüm, psikolojik zarar,  azgelişmişlik veya yoksunlukla sonuçlanan ya da sonuçlanma ihtimali yüksek olan kasıtlı kuvvet kullanımı veya  kuvvet kullanma tehdididir” şeklinde tanımlamıştır . Şiddetin sadece fiziksel etkisinden söz  etmek, şiddetin psikolojik yönünü vurgulamamak, şiddete bağlı olarak ortaya çıkan psikolojik travmaları dile  getirmemek eksik bir açıklama olur. Şiddetin fiziksel olduğu kadar bireyde uzun süreli bazen de kalıcı olabilecek  psikolojik etkileri de vardır. Şiddet, açıktan ve doğrudan olabileceği gibi bazen de değişik tip ve biçimlerde gizli  ve sembolik de olabilir. Şiddetin ortaya  konma biçimi kendini, sadece güç içeren unsurları kullanarak birine ya da birilerine zarar verme eylemi olarak  sınırlamaz. Aynı zamanda şiddetin ruhsal baskı oluşturan ve bireyde bu yönde negatif etkiler oluşturan boyutu da  vardır . Bireyin, büyüme çağında geçirmiş olduğu şiddet deneyimleri, şiddeti dolaylı yoldan  öğrenmesine ve ilerideki hayatında bu deneyimleri uygulamasına kapı aralamaktadır. Bu deneyimler bilinçaltına  işlemekte, birey şiddeti taklit etmekte ve bu şiddet insanoğlunun içinde bulunan dürtülerle birleştiğinde  uygulama için kendine zemin bulmaktadır. Keza, aşırı baskıcı, otoriteryan bir aile atmosferinde büyüyen bir  bireyin şiddete olan eğilimi, daha demokratik bir aile ortamından gelen bireye nazaran fazlalık göstermektedir . Bu bağlamda şiddetin öğrenilmiş bir davranış biçimi ya  da şiddetin içgüdülerin oluşturduğu dürtüler sonucu meydana geldiğini söylenebilir.  
Yazıma burada noktayı koyarken öğretmenlerin yeniden itibarını verilmesini temenni ederim.
Ramazan Yavuz
Eğitim Yöneticisi