Virüs tarım işçilerini de tehdit ediyor!

Virüs tarım işçilerini de tehdit ediyor!

Virüs tarım işçilerini de tehdit ediyor!

CHP Koronavirüs Izleme Komitesi üyesi ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, tarimsal üretimin devam ettigi Çukurova’da mevsimlik tarim isçilerini ziyaret etti. Onlarca tarim isçisinin minibüs ve traktörlerde yan yana yolculuk yaptigini, birlikte yemek yedigini, gün boyu tarlada veya serada çalistigini kaydeden Bulut, temiz suya erisimin sinirli oldugu, altyapi sisteminin bulunmadigi 6-8 kisilik tek göz çadirlarda yasamini sürdüren tarim isçilerinin Koronavirüs riski altinda oldugunu söyledi.

BULAS YAYILABILIR

Bulut, yüzbinlerce tarim isçisinin yetersiz beslenmeden kaynakli zayif bagisiklik sistemi nedeniyle bu salgindan etkilenebilecegi; Nisan ayinda havalarin isinmasiyla güneyden kuzeye dogru göç sürecine baslayan mevsimlik gezici tarim isçilerininbulasi yayabilecek önemli bir risk grubu olusturacagi uyarisi yapti. Bulut, çiftçinin girdi temini için kentlere, firma temsilcilerinin köylere gidecek olmasi, kirsal ile kalabaliklarin temasinin çogalmasi bulasin artmasi açisindan bir baska tehlike unsuru olacagini bildirdi.

ISÇILERE HIYYEN DESTEGI SAGLANMALI

Koronavirüs salgininin mevsimlik gezici tarim isçilerine yönelik etkilerinin yani sira zirai üretim için oldukça önemli oldugunu kaydeden Bulut,“Salgini tarim isçilerinden uzak tutmak, tarimsal üretimi sorunsuz, aksakliga meydan vermeyecek sekilde sürdürmek, gelecekte gida arzinin yasanmamasi için de hayati önemdedir. Vakalarin ortaya çikmasi beklenmeden tarim isçilerine yönelik koruyucu hizmetlere öncelik verilmeli; mevsimlik gezici tarim isçilerine bilgilendirme ve hijyen destegi saglanmalidir” dedi.

ISÇILER MECLIS GÜNDEMINDE

Uyarilarini Meclis gündemine de tasiyan Bulut, Saglik Bakani Fahrettin Koca’nin yanitlamasi istemiyle TBMM Baskanligi’na yazili soru önergesi verdi.  Bulut, Bakan Koca’nin yanitlamasi istemiyle su sorulari yöneltti:

-Bakanliginiz, mevsimlik gezici tarim isçilerinin geçici çadir yerlesimlerinde herhangi bir incelemede bulunmus mudur?

-Isçilere ve çiftçilere Koronavirüs ve korunma yöntemlerine yönelik bilgilendirmede bulunmus mudur?

-Geçici yerlesim yerinde yasayan tarim aracilarinin iletisim bilgileri toparlanmis acil durumda nasil bir yol izlenecegi hakkinda bir eylem plani olusturulmus mudur?

-Covid 19 salginina karsi temizlik, bagisikligi güçlendirme ve benzeri ihtiyaç tespitleri yapilmis ve gerekli malzemelerin dagitimi yapilmis midir?

-Isçilerin çalisma ortamlarinda saglikli içme ve kullanma suyunun sürekli, düzenli ve yeterli bir sekilde temin edilmesi için bir girisimde bulunulmus mudur?

-Mobil gezici saglik araçlariyla çadir yerlesim yerlerinde genel tarama yapilmis midir?

-Önergenin yanitlandigi tarihe kadar Covid19 tanisi koyulan mevsimlik tarim isçisi var midir?