Yer fıstığı fiyatları yüzde 50 düştü

Yer fıstığı fiyatları yüzde 50 düştü

'İthal edilen yer fıstığına gümrük vergisi konulmalı'

Yer fistigi fiyatlari yüzde 50 düstü

 

'Ithal edilen yer fistigina gümrük vergisi konulmali'

 

 Türkiye'nin yer fistigi üretim üssü Adana'da hasat basladi. Kilogrami geçen yila göre yüzde 50 düsüsle 6 ile 8 lira arasinda satilan yer fistigi için üreticiler destek istedi.

Türkiye genelinde 457 bin dekarda üretilen yer fistiginin 270 bin dekari Adana’da yetistiriliyor. Dönüme ortalama 350 ile 500 kilogram verim alinan fistikta Adana, ülke ihtiyacinin yüzde 60’ini tek basina karsiliyor.
Önce Agustos ayinin sonunda Karatas ilçesinde kuma ekili alanda fistik hasada baslarken, daha sonra ovaya dogru hasat sürüyor. Ancak kilogrami geçen yila göre yüzde 50 düsüsle 6 ile 8 lira arasinda satilan yer fistigi için üreticiler destek istedi.

Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, IHA muhabirine konuyla ilgili yaptigi açiklamada, yer fistiginin kilogram basina maliyetinin 8 lira 45 kurus oldugunu belirtti. Dogan, “Suan yer fistiginin kilogram fiyati 6-8 lira arasinda degismekte. Bu sene ekim alaninda pek bir artis olmamasina ragmen fiyatlar düstü.

 

Türkiye’de 457 bin dekar alanda fistik ekimi var. Bunun yüzde 60’i Adana ilimizde yapilmakta. Rekolte bu sene fena degil. Geçen sene yer fistigi fiyatlari 11-13 lira arasindaydi. Bu sene girdi fiyatlarinin 2 katina çikmasina ragmen fiyatlari yüksek bekliyorduk. Suanda yer fistiginin fiyatlari yerde sürünüyor” diye konustu.

“Yer fistigina prim destegi sart”
Yer fistiginin da misir ve bugday gibi Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafindan alinmasini beklediklerini belirten Dogan, “Aslinda yer fistigina prim destegi de sart. Prim destegi verilirse hem ekim alani artacak hem de çiftçimiz buradan para kazanacak. Çiftçimizin bir yillik emegi de bosa gitmeyecektir. Yer fistigi bu sene çiftçinin yüzünü güldürmedi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli’den yer fistigina prim destegi vermesini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Yer fistigi yaginin çok pahali oldugunu ancak prim destegi verilmesi, ekim alanlarinin artmasi halinde Türkiye’nin yer fistigi yagi üretebilecegini aktaran Mehmet Akin Dogan, “Yer fistigi besin açisindan çok yüksek ama nedense yaga gitmemekte. Yaga gittiginde pahali oluyor. Aslinda prim destegi verilirse yaga da gidilir.

Yer fistigi bizim için olmazsa olmazlardan. Yurt disindan gelen yer fistigina da gümrük vergisi konulmali. Eger prim destegi olursa çiftçinin ekimi artar. Yer fistigi da o zaman yaga gider” dedi.

Kentte 392 dönüm alanda yer fistigi eken Emrullah Yilmaz ise fiyatlardan memnun olmadiklarini belirterek, “Fiyatlardan hiç memnun degiliz. 6-8 lira arasinda degisiyor ama maliyeti yüksek. Geçen sene 12 liradan verdim. Bu sene de 10-12 lira bekliyordum ama suanda çok düsük. Fiyatlarin yükselmesini bekliyoruz” diye konustu.