Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Yılmaz: 'Kadın cinayetleri politiktir'

Yılmaz:

Yılmaz: 'Kadın cinayetleri politiktir'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Il Kadin Kollarinin, 25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Mücadele ve Uluslararasi Dayanisma Günü nedeniyle yaptigi basin açiklamasinda 2019’un ilk on ayinda 383 kadinin öldürüldügüne dikkat çekildi. Il Kadin Kollari Baskani Yasemin Yilmaz, devletin kadinlari koruyamadigini belirterek, “Iste bu yüzden kadin cinayetleri politiktir” dedi. Adana Büyüksehir Belediyesi tarihi tas binasi önünde yapilan basin açiklamasina Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Burhanettin Bulut, Il Baskanvekili Haci Karaaslan, partililer ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri katildi.

 

“KADIN CINAYETLERI POLITIKTIR”

Il Kadin Kollari Baskani Yasemin Yilmaz, geride kalan bir yillik süreçte kadina yönelik siddetin artarak devam ettigini vurguladi. Yilmaz, “Kadinlar, her gün siddete, tacize ya da tecavüze ugradi. 2019’un ilk on ayinda 383 kadin öldürüldü. Bunlar sadece medyaya yansiyanlar. Cinayetler kadinlarin en yakinlari tarafindan islendi. Bazilari uzaklastirma kararlarina ragmen öldürdü. Yani devlet kadini korumadi. Iste bu yüzden kadin cinayetleri politiktir” diye konustu.

 

“SUSMAYACAGIZ!”

Kadinlarin ugradiklari siddete karsi susmayacagini, mücadeleden ve kazanimlarindan vazgeçmeyecegini dile getiren Yilmaz, “Biliyoruz ki; onlar ‘esit degilsiniz’ dedikçe kiz kardeslerimiz öldürülüyor, kazanimlarimiz elimizden alinmaya çalisiliyor, emegimiz yagmalaniyor. Bunlar yetmezmis gibi, önümüzdeki günlerde yasalasmasi konusulan yargi paketine göre, ‘nafaka hakkimiz’ kisitlanmak isteniyor. Amaç; kadinin erkege bagimli yasamasi, siddetin her türlüsüne ses çikaramaz hale gelmesi. Biz esitiz, variz! Gelecegimize ve hayatimiza sahip çikmak için bir araya geldigimiz ve siddetsiz bir memleket hayal ettigimiz bu günde biz daha çok bir olacagiz, iri olacagiz, diri olacagiz!” seklinde konustu.

 

“YASAMAK ISTIYORUZ!”

Kadina yönelik siddetin son bulmasi için yetkililere çagrida bulunan Yasemin Yilmaz sözlerini söyle sürdürdü: “Siddetin son bulmasi için, 6284 sayili koruma kanunu ve Istanbul Sözlesmesi’nin tam olarak uygulanmasini, Iyi hal indirimlerine son verilmesini, siginma evlerinin sayisinin artirilmasini, ücretsiz danismanlik, psikolojik ve tibbi destek ile yasal yardimin yapilmasini, kadin istihdamini artirmak için güvenceli istihdam olanaklari yaratilmasini, kadinlarin ise alim ve yükselmelerinde cinsiyetçi politikalardan vazgeçilmesini, kadin – erkek arasinda yasanan ücret esitsizliginin giderilmesini, medyanin, kadin ve çocuklara yönelik siddeti bir malzeme olarak kullanmaktan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Kisacasi biz yasamak istiyoruz!”

“YASAMIMIZA VE HAKLARIMIZA SAHIP ÇIKACAGIZ “

Kadinlarin haklarini almak için dün oldugu gibi bugün de meydanlarda olacagini belirten Yilmaz, Biz, Esitsizligin fitratindan diyenlere, sokaklarda yürümemizi ve kahkaha atmamizi iffetsizlik sayanlara, ugradigimiz taciz ve tecavüzü etek boyumuzla ölçmek isteyenlere, cinsel yönelimlerimize ve kimligimize göre ölümü reva görenlere, tecavüzde riza arayanlara karsi mücadelemizden vazgeçmeyecegiz! Kadinlar için yasamsal olan 6284 sayili yasa ve Istanbul Sözlesmesi’ni uygulamamak için her yolu deneyenler karsilarinda dayanismamizin gücünü bulacak! Biz kadinlar, içine tikmaya çalistiginiz kaliplara sigmayacagiz. Yasamimiza ve haklarimiza sahip çikacagiz. Bize biçtiginiz roller için degil, hak ettigimiz yasam için var olmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.



  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli
  • Salı 32.5 ° / 20.1 ° Güneşli