Yüregir Belediyesi sosyal medya hesaplarindan, 'Merkür geçisini beraber gözlemleyelim' notuyla yapilan paylasimla vatandaslar Yüregir Belediyesi Bilim Merkezi'ne davet edildi.
Günes sisteminin en küçük gezegeni Merkür, Günes ile Dünya’nin arasindan geçecek. Merkür yilda ortalama bir yüzyilda 13 defa Günes'in önünden geçiyor.
Antalya’da bulunan TÜBITAK Ulusal Gözlemevi, bir etkinlikle bu gök olayini halkla bulusturacak.
Akdeniz Üniversitesi yerleskesinde saat 15:40’tan itibaren günes ufka inerek, dogal nedenlerden dolayi görülemez duruma gelene kadar etkinlik sürecek. Bu sirada TÜBITAK Ulusal Gözlemevi uzmanlari, katilimcilara bilgilendirme yapacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, sosyal medyadan yaptigi açiklamada, “Gözlerimiz, pazartesi günü Merkür’de olacak! En hizli gezegen Merkür, Günes ile Dünya’nin arasindan geçecek. Uzay meraklilarini bu ilginç gökyüzü olayini, Akdeniz Üniversitesi yerleskesinden takip edebilir. Bir sonraki geçis, 13 Kasim 2032’de..” diye yazdi.
Günes’e en yakin gezegen olan Merkür, en son 9 Mayis 2016 tarihinde benzer bir geçisi yapmisti. Merkür, ortalama bir yüzyilda 13 kez Günes’in önünden geçiyor. Pazartesi günü Merkür, Dünya’ya 101 milyon kilometre uzaklikta olacak.
Merkür’ün geçisi; Kuzey ve Güney Amerika, Antarktika, Bati Afrika ve Atlantik Okyanusu’ndan tamamen, Türkiye’de ise, ögleden sonra baslayip günbatimina kadar gözlemlenebilecek.
Bu gök olayi, Günes tutulmasi gözlükleri kullanilsa bile çiplak gözle takip edilemeyecek. Geçis sirasinda Merkür, 1 liranin 500 metre uzakliktan görünüsü kadar küçük olacak. Bu nedenle Günes’te de bir isik azalmasi meydana gelmeyecek.
Bu gök olayini gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmis günes filtresine sahip teleskoplarin kullanilmasi gerekiyor.
Uzmanlar, filtresiz dürbün veya teleskop gibi optik aletler ile günese dogrudan bakildiginda göz retinasinin ciddi sekilde zarar görecegi uyarisinda bulunuyor.