Hollanda’nin Türkiye Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet ve beraberindeki heyet, Türkiye’nin Yesil Hikayeleri Turnesi kapsaminda Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar’i ziyaret etti.
Büyükelçi Kwaasteniet’e Adana’nin dogal, kültürel, tarihi ve stratejik özelliklerini anlatan Baskan Zeydan Karalar, kentin daha yesil, modern olmasi için çalistiklarini, çok daha fazla turistin ziyaret ettigi bir kent haline gelmek için çaba gösterdiklerini söyledi.
Adana’nin güzelliklerini dünyaya tanitan festivallerle bu konuda önemli yol alindigini belirten Baskan Zeydan Karalar, sehrin eksiklerini de dile getirerek, Hollanda ile çesitli konularda isbirligi yapmaya hazir olduklarini belirtti. Adana’da 135 km bisiklet yolu planlandigini ve bunun 15 km’sini bitirdiklerini açiklayan Baskan Zeydan Karalar, bisiklet kullaniminin artirilmasiyla, fosil yakit tüketiminin azalmasina katki saglanabilecegini, bu ve farkli tedbirlerle birlikte gezegenin, atmosferin, suyun ve topragin korunup, gelecek nesillere yasanabilir, temiz bir dünya birakmanin mümkün olabilecegini ifade etti. Baskan Zeydan Karalar’a Adana ile ilgili Suriyeli göçünden, tarim gücüne, kent tarihinden, bisiklet yollarina degin çok farkli konularda sorular yönelten Büyükelçi Kwaasteniet de, Hollanda’da bisikletin çok önemli bir ulasim araci oldugunu kaydetti.
BÜYÜKELÇI VE BASKAN ZAYDAN KARALAR BELEDIYENIN ÖNÜNDE BISIKLET SÜRDÜ
Baskan Zeydan Karalar ve Büyükelçi Kwaasteniet daha sonra Adana Büyüksehir Belediyesi’nin tarihi binasi önünde bisiklet sürerek, bisiklet kullanimiyla ilgili farkindalik yaratma çabalarina uygulamali destek verdi. Ardindan, Hollanda’nin yürüttügü ve Türkiye’nin destek verdigi; Türkiye’nin Yesil Hikayeleri Turnesi’nin Adana’daki toplantisi Adana Büyüksehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçeklestirildi. Adana’nin Yesil Hikayeleri toplantisina Adana Sanayi Odasi Baskani Zeki Kivanç, Adana Ticaret Borsasi Baskani Sahin Bilgiç, Çukurova Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Savas Ülger, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ile ATÜ Rektör Yardimcisi ve Büyüksehir bürokratlari katildi.
Salgin kosullarina uygun sekilde yapilan toplantida konusan Baskan Zeydan Karalar, “2030’da dünyadaki isi 2-3 derece artarsa ve bunu engelleyemezsek, bir felaketle karsilasacagimizi hepimiz görmeliyiz. Günümüzde yasadigimiz olaganüstü dogal felaketler, ileride yasanabilecek daha büyük sorunlarin da habercisi aslinda. Bu nedenle herkesin kendi üzerine düseni yapmasi gerekir. Izmir’de gerçeklestirdigimiz suyun korunmasiyla ilgili toplantiyi da bu felsefeyle yapmistik. Yakin gelecekte su probleminin çok büyümemesi için her ülke ve sehir üzerine düseni yapmali. Biz de daha yesil ve temiz bir Adana için çalisiyoruz. Ulasimi toplu tasimaya sevk etmek ve sera gazi üreten araçlarin böylece daha az kullanilmasini saglamak için çaba gösteriyoruz. Bir yandan da bisiklet yollarini artirmaya çalisiyoruz. Bu konuda ne gerekiyorsa içinde olacagiz. Sayin Büyükelçimizin burada olmasindan büyük memnuniyet duyuyoruz. Hollanda bisiklet ulasiminda çok gelismis bir ülke. Adana’yi iklim olarak düsündügümüzde bisiklet kullanimi için aslinda son derece elverisli bir kent. Çok yakin bir gelecekte dünyanin en degerli maddeleri su ve toprak olacak. Suyu ve topragi korumak zorundayiz” dedi.
HOLLANDA’DA BISIKLET KULLANIMI ÇOK YOGUN
Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, bisikletle ulasimin ülkesinde çok önemli oldugunu ve bütün seyahatlerin yüzde 25’inin bisikletle gerçeklestirildigini söyledi. Daha yesil bir dünya ve sürdürülebilir sistemler için bilgi paylasimina hazir olduklarini, bu amaçla Türkiye’de bulunduklarini bildirdi.